Főoldal / Úticélok / Külföldön / Lanzarote kihagyhatatlan természeti látnivalói

Lanzarote kihagyhatatlan természeti látnivalói

A Kanári-szigetek legidősebb tagja Lanzarote természeti látványosságokban nagyon gazdag és egyedi. A vulkáni lávának köszönhetően a környezet olyan, mint ha a Holdon vagy a Marson lennénk, úton-útfélen csodás, szinte földöntúli látványban lehet részünk.

A természeti értékek védelmére hozták létre a Timanfaya Nemzeti Parkot a Montañas del Fuego vagyis Tűzhegyek területén, melyet a turisták egy buszos kirándulás keretein belül tekinthetnek meg. A különleges holdbéli tájat csaknem 100 vulkán kitörése hozta létre nem is olyan régen az 1700-as években.

lanzarote_kanari szigetek_tiamanfaya nemzeti park_1

A nemzeti parkba a belépő 9€-ba kerül, mely tartalmazza az egy órás buszos kirándulást is. A nemzeti park területén lehetőség van tevegelésre is: 10€ körüli összegért egy 15 perces sétát tehetünk teve háton a vulkánok közt.

A földalatti világ kedvelőinek felejthetetlen élményt nyújt Cueva de los Verdes és Los Jameos del Agua lávabarlangok, melyekbe szintén 9-9 € a belépő és néhány órás programot nyújtanak. Cueva de los Verdes vagyis a zöld barlang egy lávafolyam által kialakított 6 km hosszú barlang, melyből vezetett túrával 2 km látogatható. A túra végén egy meglepetésben is részünk lehet, ha betartjuk a túravezető utasításait. A barlangban egy koncertterem is található.

lanzarote_kanari szigetek_cuevadelosverdes barlang

Los Jameos del Aqua egy mindkét oldalán nyitott kisebb lávabarlang, melyben kristálytiszta türkiz kék színű víz található. A vízbe tilos belenyúlni illetve érméket dobni, mert itt élnek az egész világon egyedülálló és nagyon ritka albínó és vak mélytengeri rákok. A barlangból kiérve megtekinthetjük César Manrique alkotását, a fehér színű medencét és az azt körülvevő arborétumot.

lanzarote_kanari szigetek_jameos del aqua- manrique

Los Hervideros-nál látható természeti csodát nézve az ember elgondolkodik rajta mennyire apró az ember a természet erejéhez képest. Az óceán olyan erővel mossa itt a partot, hogy két hatalmas barlangot mélyítenek folyamatosan a hullámok. Órákig lehetne élvezni ezt a látványt.

lanzarote_kanari szigetek_los hervideros

El Golfo egy vulkáni kráter maradványa. A kráterben a felgyülemlett tengervizet az algák színezik zöldre. A kráterben felgyülemlő zöld víz és a kék színű óceán találkozása egyedülálló látványt nyújt.

lanzarote_kanari szigetek_el golfo

lanzarote_kanari szigetek_el golfo_2

Mirador del Rio 479 m magas kilátóból letekintve páratlan kilátás nyílik Lanzarote-ra, az óceánra illetve a szomszédos kis szigetre La Graciosa-ra. A kilátóba 4,5€-ba kerül a belépő.

lanzarote_kanari szigetek_mirador del rio_2

La Gería borvidékein egyedülálló módon egyesével ültetik a szőlő tőkéket, karó nélkül 2-3 méter mély árkokba, melyeket vulkáni kövekkel raknak körbe a széltől való védelem miatt. Lanzarote leghíresebb pincészete az El Grifo.
lanzarote_kanari szigetek_la geria_1

Az El Jardin del Cactus-t egy régi kőbánya területén alakították ki, mely egyedülálló látványosság a kaktuszokat kedvelők számára. A botanikus kertben csaknem 1100 kaktusz faj több mint 7000 példánya található meg Peru, Mexico, Chile, USA, Kenya, Tanzánia, Madagaszkár, Marokkó és Kanári-szigeteken őshonos fajokból, melyeknek nagy része folyamatosan virágzik.  A kertbe 5,5 € a belépő.

lanzarote_kanari szigetek_el jardin de cactus_2

A szomszédos La Graciosa szigetére egy napos kirándulást tehetünk hajóval Lanzarote-ról. A hajó Orzolából indul az El Rio tengerszoroson át.

lanzarote_kanari szigetek_komp la graciosa szigetre
La Graciosát 681 ember lakja és csupán egyetlen város – Caleta de Sabo – található rajta. A szigeten nincsenek aszfaltozott utak, így autóból is csak néhány található. A városban egy ingyenes mini múzeumot is meglátogathatunk,, mely bemutatja a sziget történetét, illetve az Aloe Vera jótékony hatásait és akár vásárolhatunk is az Aloe Vera tartalmú termékekből. A kiállítás megtekintése után mi 10€/fő áron egész napra kerékpárt béreltünk és így kerestük fel a sziget legszebb strandját Playa De Las Conchas-t, ami olyan volt mintha egy lakatlan szigeten lennénk.

lanzarote_kanari szigetek_la graciosa szigeten strand_1

lanzarote_kanari szigetek_la graciosa strand

A part érintetlen és kihalt volt. Se egy lábnyom (csak a miénk) sem a civilizáció bármilyen nyoma nem volt fellelhető, így nagyon különleges élményt nyújtott. Sajnos az utolsó komp este 6-kor indul vissza Lanzarote-ra, így érdemes kora délelőtt érkezni a szigetre, hogy legyen elég időnk felfedezni mindent. A város és a strand közötti út oda-vissza körülbelül másfél óra kerékpárral, de ha a többi strandot is fel akarjuk keresni akkor jó pár órát rá kell szánnunk a biciklizésre.

Összességében Lanzarote nagyon különleges és nem hétköznapi nyaralóhely. Tökéletes választás azoknak, akik nem csak strandolni szeretnének, hanem kirándulni is, azoknak is, akik nem szeretik a tömegeket, a zsúfolt strandokat. ahol egymást érik a törölközők.

lanzarote_kanari szigetek_02

Booking.com

Copyright © 2016 Zöldhegyi Ákos. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.