Főoldal / Úticélok / Külföldön / Lanzarote – A vulkánok szigete

Lanzarote – A vulkánok szigete

Az Afrika partjaitól nem messze, az Atlanti-óceánba fekvő Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi autonóm közössége, mely 7 nagyobb szigetből áll: Lanzarote, Gran Canaria, Fuerteventura, Tenerife, La Palma, Gomera és Hierro.

A Kanári-szigetek legészakibb és egyben legidősebb tagja Lanzarote. Lakossága 125 ezer fő, hosszúsága  60 km , szélessége 12 km , legmagasabb pontja  671 méter, fővárosa Arrecife.  Lanzarotén összesen 300 vulkán található, melyek meghatározzák a sziget kinézetét. Az utolsó vulkán kitörés 1824-ben történt. A sziget élővilága és természeti kincsei védelmére hozták létre a Timanfaya Nemzeti Parkot, s a szigetet 1993 óta az UNESCO bioszféra rezervátum programja védi.

lanzarote_kanari szigetek

Tavasszal két felejtetlen hetet töltöttünk Lanzarote szigetén, ahová Ryanair fapados légitársasággal Budapestről, madridi átszállással érkeztünk, de 2016 őszétől már közvetlen repülő járattal is elérhető.  A szállásunk a fővárosban Arrecifében volt és mivel mi helyi barátainknál laktunk ottlétünk alatt, így lehetőségünk nyílt rá, hogy megismerjük a valódi kanári-szigeteki életet, a helyi ételeket és élményeket nem csak turista szemmel.

lanzarote_kanari szigetek_arrecife_grand hotel_02

Arrecifében található a sziget egyik legjobb szálláshelye, az  5 csillagos Arrecife Gran Hotel&Spa, mely a város egyetlen strandján található,  a Playa del Reducto-n. A mesterséges, fehér homokos városi strand, a mellette futó autóút és a városi jelleg miatt nekem nem nyújtott igazi kanári-szigeteki élményt, ezért annak ellenére, hogy a strandtól 2 percre laktunk, inkább a sziget többi strandját kerestük fel.

lanzarote_kanari szigetek_arrecife_reducto strand

Arrecifében érezhető a Spanyolországra jellemző mentalitás, a laza nyugodt élet, a stresszmentes hétköznapok. Arrecifében a siesta ideje alatt 12 és 3 óra közt az üzletek zárva tartanak az utcák teljesen kiürülnek, de ez a többi városra, ahol a turisták vannak nem jellemző. Javasolt a szigeten autót bérelni, mivel busszal csak néhány település látogatható meg. Autóval viszont nagyon olcsón és egyszerűen elérhető a szigeten bármi, köszönhető a nagyon jó minőségű autóutaknak.

lanzarote_kanari szigetek_01

A sziget egész évben látogatható kedvező klímája miatt. Májusi ott tartózkodásunkkor nagyon változékony idő volt, általában a kora délutáni órákig borús időben volt részünk, ami tökéletes volt a kirándulásokhoz és a látnivalók felkereséséhez, 3 órától pedig minden nap igazi kánikula volt így strandolásra is szinte minden nap volt lehetőség. Fontos megjegyezni, hogy  Lanzarote nagyon szeles, de a legtöbb strandon található vulkáni kövekből épített szélfogó. Lanzarotén számtalan különböző színű homokkal rendelkező strand található, a hófehértől a teljesen feketéig.

lanzarote_kanari szigetek_puerto del carmen_01

Strandolásra a legalkalmasabb Puerto del Carmen üdülőváros, mely tökéletes választás családoknak is. Puerto del Carmen Arrecifétől, így a reptértől is 10 perc autózásra található és számtalan szállás lehetőség közül választhatunk itt.  A város strandja homokos, lassan mélyül és kevésbé szeles mint a sziget többi strandja. A város igazi turista paradicsom, a part mentén végig futó sétáló utca számtalan üzlettel és étteremmel várja az ide látogatókat.

lanzarote_kanari szigetek_puerto del carmen_04

lanzarote_kanari szigetek_costa teguis
Costa Teguise elhagyatott hajó

Puerto del Carmen után a legnépszerűbb strandok Playa Blanca homokos strandja, illetve Costa Teguise, melyek busszal is megközelíthetőek könnyen Arreciféből. A buszjegy 1-2 € egy útra. Papagayo beach is kedvelt látnivaló de ez nehezebben megközelíthető, csak autóval földúton keresztül elérhető.
A strandoláson kívül számos szabadidős tevékenységet nyújt a sziget.  Bérelhetünk homokfutó „Buggy” terepjárókat és azzal fedezhetjük fel a vulkáni sivatagot, búvárkodhatunk, felkereshetjük Lanzarotén született művész és építész César Manrique egyik alkotását vagy a sziget északi részén fekvő hatalmas Caleta de Famara nevű strandot, ami a sziget legszelesebb része így tökéletes hely a szörfözésre.
lanzarote_kanari szigetek_famara_02

A Kanári-szigeteken mindenhol, így Lanzarote-n is természetesen előforduló növény az Aloe Vera, az ebből készült kozmetikai termékeket olcsón megvásárolhatjuk az üzletekben. A feljegyzések szerint Kolumbusz Kristóf hajói is kikötöttek a Kanári-szigeteken, hogy Aloe Verát vigyenek magukkal, mert a felfedező szerint 4 növény szükséges az emberi jóléthez: búza, szőlő, olíva és Aloe.

lanzarote_kanari szigetek_02
Copyright © 2016 Zöldhegyi Ákos. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.