Baden – Egy hétvége a császári nyaralóhelyen

Egy hétvégét töltöttünk Badenben a bécsi erdőn túli fürdővárosban, hogy körbejárjuk a kisvárost, felfedezzük a csodálatos parkokat, megnézzük Európa legnagyobb szabadtéri fotókiállítását és persze, hogy elhozzuk a Jackpotot a híres badeni kaszinóból.

- hirdetés -

Baden, vagy Baden bei Wien, ahogy hivatalosan hívják, alig 30 kilométerre délre fekszik Bécstől. Ide kaptunk meghívást a La Gacilly fotókiállítás megnyitójára Alsó-Ausztria turisztikai hivatalától (Niederösterreich-Werbung); és persze, ha már ott voltunk, nem csak a fotókiállítást jártuk körbe.

Baden bei Wien az osztrákok kedvelt fürdővárosa

A 25 ezer fős kisváros elsősorban fürdőiről ismert. Több mint 14 forrás biztosítja Ausztria legmagasabb kéntartalmú vizét, ami kimondottan előnyös a mozgásszervi panaszokra. Nemhiába volt olyan népszerű már az utolsó német-római császár, II. Ferenc idejében is, aki kedvenc nyaralóhelyének nevezte Badent. De így volt ezzel többek között Mozart, Schubert, Strauss, Weber és Beethoven is, aki történetesen 15 alkalommal látogatott el hosszabb-rövidebb időre Badenbe, mikor kezelésre, mikor csak úgy, komponálni és befejezni a IX. szimfóniát. Beethovenről egyébként számos érdekességet megtudhatunk egy interaktív kiállítás keretében a főtérhez közeli Beethovenhaus-ban.

- hirdetés -

Szerencsénk volt az idővel, ragyogó napsütés fogadott minket Badenben, ahogy megérkeztünk egy szűk félórás út után az emeletes vonattal Bécsből. Ami először megfogott az a nyugalom és a jó levegő…és a képek, hiszen ahogy elindultunk az állomásról rögtön szembe találtuk magunkat a La Gacilly fotókiállítás képeivel. Az afrikai témát feldolgozó kiállítás 2000 alkotása Baden utcáin, házain és parkjaiban kapott helyet. A kellemes séta közben megcsodálhattuk az 1812-es nagy tűzvész után biedermeier stílusban újjáépített várost. A hangulatos házak és villaépületek között pedig felbukkantak a híres gyógyfürdők, úgy mint az egész évben nyitva tartó Römertherme, vagy a szezonális, 5000 m2-nyi vízfelülettel és homokos parttal is rendelkező gyógyvizes strand a Thermalstrandbad.

Römertherme – forrás: https://www.roemertherme.at

A szállásunk a 4 csillagos Hotel Schloss Weikersdorf-ban volt, ami nagyon előkelő helyen, a Badeniek egyik legkedveltebb és legszebb parkja a Doblhoffpark mellett kapott helyet. Itt található a híres badeni rózsakert is ami több mint 600 különféle rózsafajtával és 30 000 (!) rózsafával kápráztatott el minket ottjártunkkor. Szerencsénk volt, mert júniusban és októberben látható legszebb pompájában a rózsakert, hiszen ekkor van a rózsavirágzás. A rózsakert és úgy általában a badeni parkok is nagyon szépen karbantartottak, és így a helyiek is előszeretettel töltik itt a szabadidejüket.

A Doblhoffpark mellett a város másik népszerű parkja a hatalmas 52 hektáros Kurpark, ami a badeni kaszinó mögötti dimbes-dombos területet foglalja el. Szökőkutak, számos zeneszerző szobra, száz évnél is idősebb fák és hangulatos ösvények tarkítják a hatalmas parkot. Nem mellesleg itt található (a jelenleg felújításra váró) Beethoven temploma.

Az este egy hatalmas afrikai zenés-táncos mulatsággal ért véget, ugyanis a La Gacilly fotókiállítás megnyitójára Afrikából érkeztek énekesek és táncosok, akik garantálták a jókedvet és az afrikai ritmusokat. Az este folyamán az afrikai kuszkuszos ételkülönlegességeket kóstolgatva bizony nem maradtunk éhen sem.

Elektronokkal könnyű…

Másnap, miután körbenéztünk a fotókiállításon, a rózsakertben és megnéztük a már említett Beethoven múzeumot, egy könnyed 15 kilométeres kerékpártúra várt ránk hagyományos biciklikkel és E-bike-kal. Azoknak, akik szeretnek haladni, de kevésbé szeretnek tekerni közben javaslom az E-bike-ot, amit nekik találták ki. Gyakorlatilag ennél kényelmesebb, környezettudatosabb közlekedési módot nem is találhatnánk a nagyobb távolságok áthidalására.

Ha Ausztria és E-bike, akkor ott bizony a bor is hamar képbe kerül. Nem történt ez máshogy most sem. A Hotel Sacher-ben elköltött ebédünk után útra keltünk, na nem 12. századi Rauhenstein várromhoz, (bár kétségtelenül remek volt a kilátás a Hotel Sacherből), hanem a szőlőmezők mellett egészen a festői helyen lévő Weingut Thallern pincészetig. Itt volt szerencsénk egy-egy remek fehér és vörösbort kóstolni. A vinotékában a helyi régió boraiból egészen egyedi választék áll rendelkezésre, sőt, nem csak borok, de helyi specialitások is kaphatók, mint pl:  sajtok, vajak, felvágottak, olajak.

- hirdetés -

Ha pedig sikerül olyan meleget és szikrázó napsütést kifogni mint nekünk, akkor érdemes kiülni egy pohár borral az árnyékos teraszra és pihenni, gyönyörködni a közeli kis kápolna és a szőlőültetvények látványában. Késő délután pedig irány vissza Bádenbe, mert van még valami, amit ugyan nem muszáj megnézni belülről mindenkinek, aki Badenben jár, de szerintünk nem érdemes kihagyni.

16 – kér még lapot?

Az esti programunk elég könnyednek és izgalmasnak ígérkezett. Találkozás a badeni kaszinónál, üdvözlőital, vacsora, játékmagyarázat, majd a 10 eurónyi zsetonból besöpörni az 1 millió eurót. Sajnos már a kaszinóba való bejutás sem olyan egyszerű. Személyigazolvány és a kaszinóhoz illő elegáns viselet, valamint egy kis türelem szükségeltetik, pláne ha a csúcsidőben érkezünk, hiszen mindenkit egyesével, személyes adatait rögzítve engednek csak be.

- hirdetés -

Az 5 fogásos menüt végül a kaszinó teraszán fogyasztottuk el, amire igazán megérte várni, mivel isteni volt a lazacos előételtől a joghurtos-epertortás desszertig. Éjfél felé járt már mikor belevetettük magunkat a kaszinó igazi világába, ahol a gyors és profi játékmagyarázat után a rulett és a BlackJack szakavatott mesterei lettünk (hát persze…). Meglepően sokáig tartott a 10 eurónyi zsetonunk. Ha kicsit korábban jutunk el az asztalokig, akkor még az is lehet, hogy további 10-20 euróért vásárolunk magunknak, de éjjel 1 óra magasságában úgy döntöttünk, hogy jobb kiszállni. Kifelé menet még egyet pörgettünk magunknak az automatán…sajnos nem hoztuk el a Jackpotot. Mindenesetre aki még nem próbálta az mindenképpen menjen el kaszinóba és játsszon egy kicsit; a hangulat és a játék izgalma megéri 🙂

Heiligenkreuz – 1133 (!)

Másnap hazautazás előtt egy történelmi látnivaló várt minket a Bécsi-erdő szívében. 1133-ban, majd 900 éve alapították, és ezzel Heiligenkreuz a világ legrégebbi, még ma is működő Ciszterci kolostora. Román, gótikus valamint barokk motívumok és építészeti megoldások keverednek az épületegyüttesen, de ez teszi igazán különlegessé Heiligenkreuz-ot, ami azt jelenti, hogy “Szentkereszt”, nem véletlenül. Ugyanis itt őrzik Jézus Krisztus keresztjének egy darabját, egészen pontosan egy 24 cm-es darabját, amit még 1182-ben V. Lipót herceg kapott IV. Balduin jeruzsálemi királytól a Szentföldön és adományozta azt a kolostornak.

Két dolgot ne hagyjunk ki, ha ellátogatunk a Heiligenkreuz-hoz:

- hirdetés -

Az apátság temploma: A háromhajós bazilika belső díszítései, faragásai Giovanni Giuliani munkáját dícsérik.

Kerengő: Fantasztikus látványt nyújt a templom déli oldalán épült kerengő a maga 300 vörös márvány oszlopával.

- hirdetés -

Összességében Baden kellemes meglepetés volt számunkra. Közel is van hozzánk (Soprontól fél óra kocsival) és könnyedén találunk magunknak programot egy hosszú hétvégére, de akár több napra is. Igazi kikapcsolódást és feltöltődést nyújt a kisváros nyugodt hangulata, így aki kicsit kiszakadna a hétköznapokból, de mégsem akar teljesen elszigetelődni az emberektől, azoknak remek választás. A korábbi cikkünkben bemutatott La Gacilly szabadtéri fotókiállítás (teljesen ingyenes) pedig még szeptember 30-ig látogatható 🙂

A meghívást köszönjük a Niederösterreich-Werbung-nak!

Copyright © 2018 Világutazó – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll írásbeli engedély nélküli felhasználásik, publikálásuk tilos.