Praktikus tanácsok Amerikába utazóknak

Sok utazónak szerepel a bakancslistáján Amerika, így eddigi tapasztalataink alapján összeállítottunk egy csupa hasznos információt tartalmazó kis anyagot, kulcsfontosságú tudnivalókkal és praktikus tanácsokkal kiegészítve.

- hirdetés -

ESTA

Az első és legfontosabb beszerezni valónk egy egyesült államokbeli utazáshoz, az ESTA.  Az elektronikus utazási engedély (Electronic System for Travel Authorization, röviden ESTA), mellyel 90 napig tartózkodhatunk vízum nélkül az országban. Hiányában az Egyesült Államokba induló repülőjáratra történő beszállást a légitársaság meg fogja tagadni. Az ESTA-t érdemes a repülőjegy megszerzése után rögtön megigényelni interneten keresztül, melynek ára 14$. Az ESTA-hoz egy elektronikus kérdőívet kell kitölteni, főleg személyes adatokkal illetve néhány kérdésre válaszolni. Az elbírálási idő néhány perc és 72 óra között mozog. Az ESTA elbírálási státuszáról e-mailben értesítenek. Nekünk ezután már semmi dolgunk nincs, mert az utazási engedélyt automatikusan az útlevelünkhöz kapcsolják (tehát mindenképp azzal az útlevélszámmal igényeljük meg, amivel utazni fogunk). Az útlevelünknek az utazás végéig kell érvényesnek lenni, mivel Magyarország benne van a Six Months Club-ban, ami azt jelenti, hogy nem szükséges, hogy hat hónapig érvényes legyen az útlevél.

Bankkártya-használat Amerikában

Észak-Amerikában bankkártya nélkül félkezű óriás vagy, ide nem csak ajánlott, hanem kötelező betéti kártyát és/vagy hitelkártyát is hozni! Bár vittünk némi készpénzt, de a költségeink 80%-át bankkártyákkal rendeztük. Ha Európán kívüli helyre utazunk, erősen ajánlott a dombornyomott kártya. Fontos! Tájékoztassátok előre a bankotokat, hogy milyen dátummal milyen országokban fogjátok használni a kártyátokat, így elkerülhető, hogy „gyanús kártyahasználat” miatt esetlegesen letiltsák. Gyakran megkérdezték a boltokban, illetve egyéb szolgáltatóknál, hogy mivel fizetnénk, debit vagy credit carddal (azaz betéti- vagy hitelkártyával), ugyanis szabad szemmel nem mindig különböztethetők meg egymástól.

- hirdetés -

Időjárás

Természetesen nagyban függ attól, hogy az Egyesült Államok melyik részére utazol. A keleti part nagyvárosaiban hasonlóan alakul az időjárás, mint nálunk Boston – New York — Philadelphia Washington, a keleti part déli részén a floridai félsziget jó választás lehet egész évben, de a júliustól-novemberig tartó hurrikánszezonnal azért nem árt számolni. A nyugati part a Csendes-óceán partján fekszik, a Kaliforniától északra fekvő területeket az óceáni éghajlat uralja, ami azt jelenti, hogy a tél nem túl hideg és a nyár sem túl meleg, gyakoriak az esőzések, ez jellemző Kaliforniai állam északi részére San Francisco környékére, míg Los Angeles egész évben jó úti cél lehet. Általánosságban elmondható az egész országra, hogy a legideálisabb időpont az utazásra kora tavasztól-késő őszig tartó időszak.

Szállásfoglalás

Az USA-ban jellemző és ajánlott szállások az Airbnb mellett (ahol remek ajánlatokat lehet találni és most még kedvezményt is kaphatsz ha nálunk regisztrálsz) az úgynevezett Inn-ek, amik tulajdonképpen útmenti motelek, ezekből rengeteg van szerte az országban, a kevésbé jó minőségűektől a prémium kategóriásokig, tehát érdemes előtte alaposan átolvasni az értékeléseket és akár a Tripadvisoron megnézni az utazók által készített fotókat, hogy ne érjen meglepetés. Mi igyekszünk “INGYENES lemondás – előrefizetés sem szükséges” opciót választani, ha a Booking.com-on keresztül foglaltunk, így akár néhány nappal az érkezés előtt is alakítható még a program. Az esetek többségében van rá lehetőség, hogy a helyszíni fizetésnél más bankkártyát használjatok, mint amit foglaláskor megadtatok, erre néha rá is kérdeznek, de minden alkalommal elkérik a foglaláskor használt bankkártyát is. Sok esetben a szállások is zárolnak bizonyos összeget a bankkártyán, ezért még ha lehet is készpénzben fizetni, mindenképp szükségetek lesz bankkártyára a fizetésnél! Nálunk minden esetben, amikor zároltak összeget, figyelmeztettek – ha esetleg nem említik, érdemes rákérdezni, hogy később ne érjen meglepetés, ha nem áll rendelkezésre olyan összeg a számlátokon, mint amire számítotok. A gyakori zárolások miatt érdemes hitelkártyát is vinni magatokkal, és ilyen esetekben azt használni, így ha esetleg nem oldják fel időben a zárolást, akkor sincs probléma.

Autóbérlés

Az Egyesült Államokban az autóbérlés szinte kötelező. A hatalmas távolságok (városon belül is) és a rengeteg szétszórtan elhelyezkedő látnivaló miatt a legjobb ha road trip-ek keretében járjuk be az országot. Az autóbérlés hasonlóan működik, mint máshol, talán csak annyi az eltérés, hogy szinte kizárólag csak automata váltós autó bérelhető. Illetve, hogy Európával szemben, ahol többségében kisebb, gazdaságos autók bérelhetők, itt ezekből jóval kevesebb áll rendelkezésre.

Hol béreljünk autót? Igen, ez mindig sarkalatos kérdés, minden utazás előtt érdemes alaposan körbenézni. Mi az Auto Europe közvetítő cégen keresztül foglaltunk autót, mert ők adták a számunkra legjobb és legszimpatikusabb árakat, ami már tartalmazta a teljeskörű biztosítást és a one-way vagyis egyirányú bérlés árát is. A nevüktől eltérően világszerte közel 20 000 helyen veheted fel/adhatod le az autót és még a bérlés megkezdésének időpontja előtt 48 órával bármikor ingyenesen visszamondhatod. Az Auto Europe a kisebb helyi és a világszerte ismert autókölcsönző láncok kínálatából is válogat, így ajánlataik között biztosan megtalálod a számodra legjobbat.

Fontos! Figyeljétek, hogy van-e kilométer limit a bérlési feltételeknél, ha tudjátok, hogy sokat fogtok autózni, érdemes limit nélküli (unlimited mileage) bérlési típust választani, mert a nagy távolságok miatt nagyon gyorsan összejön néhány ezer kilométer.
A legtöbb esetben csak és kizárólag hitelkártyával (néhány helyen elfogadják a dombornyomott betéti kártyát is, ha megvan a megfelelő fedezet) tudjátok rendezni a bérleti díjat és a letétet. Az autó átvételekor a vezető nevére kiállított kártyával kell fizetni (ettől néhány helyen eltérhetnek, de a kártyabirtokosnak mindenképpen jelen kell lennie az átvételkor). A letét összegét a bankkártyán zárolják. Ezért jobb a hitelkártya, mert ebben az esetben a hitelkeretünk egy részéhez nem férünk hozzá, betéti kártya használata esetén pedig a saját pénzünk egy részéhez, ami azért sok kellemetlenséget okozhat. FONTOS! A kocsi leadása után ellenőrizzétek, hogy feloldották-e a zárolást.

- hirdetés -

Nincs szükség nemzetközi jogosítványra autóbérlésnél (de érdemes megkérdezni mindig az adott céget, akitől bérlitek az autót), bár ajánlják, hogy a közúti ellenőrzéshez jó lehet a rendőrnek, nálunk nem kérte, megelégedett a magyar kártya jogosítvánnyal és az útlevéllel.

Közlekedés

Elöljáróban fontos tudni, hogy a jogosítvány megszerzése teljesen másként működik Amerikában, mint Európában. Jellemzően nincsenek autósiskolák, hanem államonként eltérően, de 15-16 éves kortól lehet igényelni tanulóvezetői jogosítványt a sikeres KRESZ-vizsga után, ami azt jelenti, hogy egy legalább öt éve  jogosítvánnyal már rendelkező felügyelete mellett vezethetsz néhány apróbb megkötéssel, majd ha úgy érzed, hogy tudsz vezetni, bejelentkezhetsz a forgalmi vizsgára a saját autóddal.
Városban általában 30-50 km/órával, míg az autópályákon 80-110 km/órával lehet haladni. Az egyenrangú utak kereszteződésénél nem  jobb kéz szabály van, hanem stoptáblák és az érkezési sorrend szerint történik az áthaladás.  Általában piros lámpánál kis ívben jobbra lehet kanyarodni, ha külön kiegészítő tábla nem tiltja. Jobbról is lehet előzni. A vezetési kultúra teljesen eltérő az európaitól, sokkal higgadtabban vezetnek, nem villogtatnak le az autópályán, nem dudálnak ész nélkül, határozottak.

Benzinkutak

Bár a benzin ára az elmúlt években sokat emelkedett Amerikában is, de még mindig jóval olcsóbb, mint nálunk. A nagy távolságok miatt gyakran ki van írva, hogy ellenőrizd a tankod, mert az elkövetkező x km-en nincs benzinkút, ez főleg a kietlen, sivatagos részeken okozhat problémát. Mindenképp érdemes nagyobb városokban tankolni, ahol több benzinkút van, mert pl. a sivatagban jóval magasabb árakon tudsz tankolni.

- hirdetés -

Hogyan működik az automata benzinkút?
Először behelyezed a bankkártyád a kártyaolvasóba, kiválasztod az összeget, amennyiért tankolni szeretnél. A gép ilyenkor ellenőrzi, hogy rendelkezésre áll-e ekkora összeg a bankkártyán. Ha a fedezet rendelkezésre áll, zárolja a kiválasztott összeget és megkezdheted a tankolást. A tankolás végén természetesen csak a ténylegesen tankolt összeg kerül levonásra, és a zárolást feloldják. Ennek ellenére próbáld meg azt az összeget kiválasztani, amennyiért valóban tankolni szeretnél, mert a robogó és a kamion teli tankja között elég nagy az árkülönbség. Mindig kérj blokkot, tartsd meg és ellenőrizd a számládon, hogy valóban csak az általad tankolt összeget vonták-e le.

Parkolás

Az egész országra jellemzőek az időkorlátos parkolási zónák, ezek általában 15 perc és 5 óra közötti időtartamban használhatók ingyenesen/pénzért a megadott időintervallumon belül (az utcatakarításra figyeljetek, ezt mindig külön jelzik, hogy mikor nem lehet az adott helyen parkolni). Amennyiben nincs parkolóóra tehát ingyenes a parkolás, az időkorlátot hagyományosan úgy ellenőrzik, hogy a parkolóőr krétával a kezében strigulázza a kocsi kerekén az eltelt órákat, a városokban pedig egy kamerával felszerelt autó járja a környéket. Nagyobb parkolókban többnyire automatát találtok. vagy a bejáratnál kell fizetni be- vagy kihajtáskor, utcai parkolásnál pedig parkolóórákat, amik mindig az adott helyhez kapcsolhatók. Arra mindig figyeljetek, hogy a piros járdafestésnél tilos a parkolás, ez többnyire a tűzcsapok környéke.

Étkezés

Persze mindenhol vannak éttermek, de ha egy több hetes road trip-re indulunk szinte kikerülhetetlenek a gyorséttermek, amiből rengeteg van az USA-ban. Mi is “áldozatul” estünk nekik, de nézzük mi az, amit érdemes kipróbálni: In-N-Out Burger egy kultikus kaliforniai gyorsétteremlánc olyan menő, hogy még az Oscar partyra is innen viszik a hamburgereket, szóval azért itt némi sorbanállásra kell számítani. Az 1948-as megnyitás óta szinte mit sem változtak, kifejezetten retró életérzés fog el, ahogy belépsz, a választék sem nagy, konkrétan 3 féle burger (hamburger, sajtburger és dupla sajtburger) közül választhatsz, valamint házilag készített sültkrumpli, shake és üdítők. A másik lánc még, amit hamburger ügyben kipróbáltunk a Jack in the box, ez sem rossz. Ha szereted a mexikói kajákat, a tacot, a buritot és társait, akkor érdemes kipróbálni a Chipotle-t, ha inkább egy kis kínaira vágysz a Panda Expressben a helyed. Az autópályák mentén pedig gyakran találkozhatsz az all you can eat sémán működő Golden Coral, szóval ha nagyon megéhezel útközben nem rossz választás.

- hirdetés -

Borravaló

A tengerentúlon a vendéglátásban dolgozók többsége minimális órabért kap, így fizetésük nagyobb részét a borravaló adja, általában a végösszeg 15-25%-t várják el, ha kártyával fizetünk, vagy rá kell írni a számlára, hogy mennyit adunk vagy bizonyos terminálok esetén választhatunk a felkínált opciók közül.

Utasbiztosítás

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos! Európán kívül, ahol az EU egészségkártyát nem lehet használni, még körültekintőbbnek kell lenni a biztosítást illetően, mert egy-egy egészségügyi, vagy hasonló kiadás nemcsak megdrágíthatja, de meg is keserítheti az utazásunkat. A prémium betéti kártyákhoz/hitelkártyákhoz a bankok általában ingyenes vagy kedvezményes áron kínálnak utasbiztosítást, így érdemes erről előre tájékozódni.
Hogy ti is biztonságba legyetek, keressétek meg a számotokra legmegfelelőbb utasbiztosítást, mi pedig 10% kedvezménnyel járulunk hozzá a biztosításokhoz, ha használjátok az UTAZ-1234 kódot.