Főoldal / Természet / Dead Vlei – szürreális látvány a Namib-sivatagban

Dead Vlei – szürreális látvány a Namib-sivatagban

Dead Vlei – fekete fák, vörös homokdűnék, fehér agyagfelületek és a kék ég – mintha csak egy Salvador Dali festmény elevenedne meg.  Dead Vlei-t Frans Lantingnak, a National Geographic magazin fotósának köszönhetően már sokan ismerhetik.  A híres festményszerű fotó egy forró hajnalon készült, háttérben a Big Daddy névre keresztelt, közel 350 méter magas dűnével.

Deadvlei_Namibia5

Namíbia az Atlanti-óceán partján fekszik, melyen 1300 km hosszan, 80–130 km szélességben Földünk egyik legkietlenebb sivataga, a Namib-sivatag húzódik. A Namib-Naukluft Parkban, Sossusvlei közelében található Dead Vlei valóban szürreális látványt nyújt.

Deadvlei_Namibia3

A Namib-sivatag dűnéinek magassága olykor elérik a 3-400 méteres magasságot is. A Namib-sivatag kiszáradt, fehér agyagos mocsara több száz kilométerre található bármilyen településtől. A dűnék között megbúvó “halott mocsár” a Tsauchab folyó áradásakor jött létre, amikor a bőséges víz hatására afrikai akácok (Acacia erioloba) nőttek ki, majd a szárazság miatt elpusztultak.

Deadvlei_Namibia7

Az ezer éves felperzselt, a nap által kiszárított fák nedvesség hiányában nem bomlottak le és most mint megfeketedett csontvázak merednek a kék ég felé. Csodálatos látványt nyújt a napfény játéka a tájon, amely ezer féle színben tünteti fel a sivatag domborulatait és a mementóként álló kihalt akácia fák torzóit.

Deadvlei_Namibia4

Deadvlei_Namibia9

Deadvlei_Namibia6

Deadvlei_Namibia8Fotók: jbdodane