Csillagfürt virágzás a Tekapo-tó partján

Új-Zéland Déli-szigetén a Mackenzie-medencében három nagyjából párhuzamosan elhelyezkedő tó közül Tekap-tó (Lake Tekapo) a második legnagyobb. Gleccser és forrásvíz elegyével táplált tó valószerűtlenül türkizkék színe, háttérben a Déli-Alpok hófödte hegycsúcsaival a világ legszebb tájai közé tartozik. Ezt a látványt koronázza meg minden évben a november közepétől december végéig tartó csillagfürt virágzás.

- hirdetés -

Tekapo_to_csillagfurt_Russel_lupin7Fotó:  LH_Wong

Ez a szépséges, színes virágtenger, a magyarul erdei csillagfürtnek nevezett növény rokonainak köszönhető. Az erdei csillagfürt a pillangósvirágúak családjába tartozik és a 19. század közepén került Észak-Amerikából Európába, majd erre a szigetországra. Új-Zélandon Russell csillagfürtnek (Russell lupin) nevezik, mivel George Russell brit kertész nemesítette a 20. század elején.

A Russell csillagfürt magvait az 1950-es években lelkes helyiek (állítólag buszsöförök) szórták szét a Mackenzie medencében és környékén, így fokozva a táj vonzerejét. Mára azonban Új-Zéland veszélyes gyomnövényévé vált.

- hirdetés -

Tekapo_to_csillagfurt_Russel_lupin5Fotó:  tommyscapes

A hatalmas területeken – utak mentén, legelőkön és folyópartokon – megtalálható csillagfürt a helyi ökoszisztéma egyensúlyát is komolyan fenyegeti. Az akár 1,5 méter magasra is megnövő különböző színekben – kék, lila, narancs, sárga, rózsaszín, fehér – pompázó virágtenger gyönyörű látványt nyújt a Tekapo-tó (Lake Tekapo) partján.

Tekapo_to_csillagfurt_Russel_lupin4Fotó:  Chris Gin

A Tekapo-tó partján áll az 1935-ben, terméskőből épült Jó Pásztor templom (Church of the Good Shepherd), mely kihagyhatatlan eleme egy tóról készült fotósorozatnak. Oltára mögé szokatlan módon nagy üvegablakot építettek be, hogy még rajta keresztül igazi paradicsomi tájat láthatunk.

Tekapo_to_csillagfurt_Russel_lupin2Fotó:  Chris Gin

Tekapo_to_csillagfurt_Russel_lupin8Fotó:  LH_Wong

Tekapo_to_csillagfurt_Russel_lupin3Fotó:  Chris Gin

Lake TekapoFotó: Steve Arnold

- hirdetés -