Főoldal / Természet / A rózsaszín Nátron-tó – a világ legsósabb tava

A rózsaszín Nátron-tó – a világ legsósabb tava

Észak-Tanzániában a kenyai határ közelében, a Ngorongoro kráter közelében fekszik a Nátron-tó. A Nagy-Hasadékvölgy (Great Rift Valley) keleti ágában, az árokrendszer legmélyebb pontján- 600 méteres tengerszint feletti magasságon helyezkedik el, mely száraz évszakban nagy számban csalja ide a flamingókat.
 A Kenya központjában eredő dél-Ewaso Ng’iro folyó, valamint ásványi anyagokban gazdag meleg vizű források kimossák a szódát az alkáli (lúgos) talajból, s ez olyan sűrűséggel van jelen a vízben, ami az élőlények többsége számára halálos dózist jelent. Földünk legsósabb és legmelegebb (helyenként 50 Celsius-fokos) állóvize nagyon sekély, kevesebb mint három méter mély tó, kiterjedése a vízszinttől függően változik. A szódatavakról bővebben itt olvashatsz!

Natron-to (5)

Jellegzetes vöröses/narancssárgás színét a cianobaktériumok adják. Száraz évszakban a tó vize elpárolog, besűrűsödik, így sótartalma olyan szintre növekszik, amely már kitűnő életteret biztosít a sókedvelő mikroorganizmusoknak, melyek a tömegesen megjelenő flamingók fő táplálékát alkotják.

Natron-to (2)

A Nátron-tó vidéke az emberek és a legtöbb állat számára barátságtalan élettér – szinte egyenlő a halállal – kivéve a flamingókat, akik a költési időszakban a tavon építenek sárszigetecskéket fészkeiknek, amelyeket a víz maró hatása miatt a ragadozók nem tudnak megközelíteni, ugyanis ez a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10.5 értékeket is. Csodás látvány mikor több millió flamingó varázsolja rózsaszínné a part menti sávot.  

Natron-to (3)

Natron-to (4)