Főoldal / Természet / Az Üvegpart

Az Üvegpart

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy különleges kincses-part, melyet milliónyi színes üveggyöngy díszített hajdanán, el is nevezték Üvegpartnak…

Akár egy mese kezdete is lehetne, azzal a különbséggel hogy helyszínünk nagyon is valós, az Üvegpart tehát létezik. Az Észak Californiai Fort Bragg városának partját a természet eme csodája teszi tökéletesen egyedülállóvá. Az Üvegparton járva az az érzés támadhat bennünk, mintha egy partra vetett óriási kincses láda földre szóródott tartalmán sétálnánk, ami vastagon borítja be a homokot.

Uvegpart (2)

Tekintve hogy a mesebeli partszakasz nem csak a képzelet szüleménye bárkiben joggal merülhet fel a kérdés vajon hogyan jött mindez létre, és miért pont itt? A válasz amilyen valószínűtlennek tűnik annyira profán, ugyanis az Üvegpart fura módon az emberi hanyagság és a természet erőinek együttes következményeként született meg.
Mindez a 20. század elejére tehető, mikor még a szelektív hulladékgyűjtés nem létező fogalom volt, így az emberek jobb híján az óceán partján szabadultak meg a felhalmozott háztartási feleslegtől. A környezetszennyezés a 60-as évekre már olyan méreteket öltött hogy le kellett zárni Fort Bragg strandját mert már az emberi épséget veszélyeztette.
Itt a “munka” első része bevégeztetett, ugyanis ezt követően bármennyi időt és energiát is fordítottak a part megtisztítására, a milliónyi darabra tört üvegszeméttől lehetetlen volt megszabadulni. Ekkor vette át az irányítást a természet és 60 év kitartó munkájával tökéleteset alkotott abból amit a civilizált  társadalom maga mögött hagyott. Az óceán állandó hullámzása folyamatos mozgásban tartva a törékeny hordalékot, a sűrűn elhelyezkedő sziklaszirteknek ütközve kerekre koptatta az üvegszilánkokat. A polírozásról pedig durva szemcsés homok és a víz gondoskodott, és együttes erővel tökéletesített a munkát. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, de ez az üvegpart története ami itt akár be is fejeződhetne, ha az ember -mint kockázati tényező nem jelent volna meg újra.
A sors iróniája, hogy az egykor illegális szeméttelepként használt strandot ma szigorúan védett partként tartják nyilván, ami azt jeleni, hogy tilos a gyűjtögetés. Legalábbis elméletben, ugyanis gyakorlatilag lehetetlen megálljt parancsolni az emberi természet gyűjtögető szenvedélyének. Ennek köszönhetően az Üvegpart már csak halvány árnyéka egykori önmagának. Ennek ellenére a part még most is káprázatos, vonzereje pedig mit sem veszített a fogyatkozóban levő kincsei nyomán. Mi sikeresen ellenálltunk a kísértésnek, tudván hogy az itt található csecse-becse nem más mint üveg, aminek egyedül itt a parton van értéke a milliónyi kavics tengerében. Amint bekerül a zsebbe, majd otthon a polcra, vagy akár egy dobozba a szekrény mélyébe, értékét vesztve újra csak szemét lesz. Az egykor szivárvány színben szikrázó part pedig nem lesz más csak egy mese, ami talán sosem létezett…
Copyright © 2014 Top USA Trip. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.