Főoldal / Képekben / Hétvége a Magas -Tátrában

Hétvége a Magas -Tátrában

A Magas-Tátra nálam mindig is kedvenc volt, már 12 éve, hogy először jártam erre. Sajnos, azóta veszített a varázsából a táj, de így is lenyűgöző hely! Számos előnnyel jár, ha a Tátra mellett voksolunk: könnyű megközelítés, minőségi sípályák, megfelelő szálláshelyek, csodás táj. Ha síelés a fő szempont, akkor a legtöbb sípálya a Csorba tónál található, a kezdőtől a profi fekete pályáig. Tátralomnicon félórás sípályán száguldhatunk le, de középszintű tudás nélkül veszélyes lehet az erős szelek miatt. A legszebb mindannyi közül az ótátrafüredi sípálya, gyönyörű kirándulóhelyekkel, fantasztikus épületekkel, amiknek magyar vonatkozásai vannak.

Budapestről kb. 250km Poprád, a Magas Tátra “fővárosa”. Szállásunk Alsóerdőfalván volt, egy igazi tipikus szlovák kis faluban, a hegy lábától kb. 3 km-re. Első nap a Tar-pataki vízesést látogattuk meg, ami a Nagy-Tarpataki-völgy aljában található. Ótátrafüredről gyalog vagy siklóval juthatunk fel a Bilík menedékházhoz (Bilikova Chata), ami 1255 méteren fekszik. Onnan már csak 15 perc séta a Tarpataki vízesések. A környék egyik legismertebb, legtöbbet látogatott látványossága. Az egymás fölötti vízesések egy összetett rendszert alkotnak. Kistar-patakon található az Óriás-vízesés. Kb. 20 m magasról alázúduló vizet egy hídról lehet a legjobban megtekinteni. Itt megnéztük a Rainer menedékházat, ahol egy tea elfogyasztása után elindultunk visszafelé.

Sajnos a táj már nem önmaga. A 2004-es szélvihar megtizedelte az erdőt. Becslések szerint 170-220 km/órás széllökésekkel söpört végig. Azóta megjelent a betűzőszú is, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Átköltöztek a még élő fenyőfákba, amit elkezdtek pusztítani. Második nap a Magas-Tárta lengyel oldalát néztük meg, egész pontosan Zakopane-t. Igazi ékszerdoboz! Kis sétáló utcákkal, piaccal, és persze finom, sajtárusokkal. Harmadik nap a Csorba tóhoz igyekeztünk, az egyik leglátogatottabb tó a Magas-Tátrában illetve a második legnagyobb a Tátra déli oldalán, a Szoliszkó-gerinc délkeleti vége alatti teraszon. Nevét a közelében fekvő Csorba községről kapta. A település a tátrai villamosvasút végállomásánál fekszik. Én mindenképp Besztercebánya fele ajánlanám az utat az Alacsony Tátra Nemzeti Parkon keresztül. Igaz ez hosszabb mind kilométerben, mind időben (300 km, 4:30), de megéri! Ilyen gyönyörű tájat, hegyeket, dombokat, völgyeket nem mindennap látni.

magas_tatra_01

magas_tatra_02

magas_tatra_04

magas_tatra_05

magas_tatra_06

magas_tatra_07

magas_tatra_08

magas_tatra_09

magas_tatra_10

magas_tatra_11 magas_tatra_12

magas_tatra_13

 

magas_tatra_14

magas_tatra_16

magas_tatra_17

magas_tatra_18

magas_tatra_19

magas_tatra_20

magas_tatra_22

magas_tatra_23

magas_tatra_24

magas_tatra_25

magas_tatra_26

magas_tatra_27

magas_tatra_28

magas_tatra_29

magas_tatra_31

Copyright © 2016 Sidlovszky Lajos. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.