Főoldal / Képekben / Tenerife – az ezerarcú sziget

Tenerife – az ezerarcú sziget

Tenerife (a Kanári-szigetek legnagyobbika) sokféle utazó számára lehet tökéletes célpont: klímája egész évben tavaszias frissességgel, hosszan elnyúló partszakaszai remek strandélménnyel, városai gazdag programkínálattal, kulturális és szórakozási lehetőségekkel, ezerszínű tája pedig lenyűgöző látványokkal és feledhetetlen túrákkal csábítja az ide látogatókat.

KaleidoszkópEnnek a helynek tényleg ezer arca van! Köszönhető ez talán annak is, hogy szelíd déli vagy sziklás-robosztus északi tengerpartjaitól rövid úton 3718 méteres magasságig szökken a táj. Jártam buja babérerdőben, kietlen síkságon, óceán felé hajló roppant sziklafalak mellett, fagyos-szeles vulkáncsúcson, türkiz színű öblökben, marsbéli tájon, vöröslő föld felé boruló fenyvesekben, gomolygó felhők felett, morajló óceánparton, hegyek között és kanyargó, szűk völgyekben, feküdtem aranyszínű homokon, pálmafák alatt. Egyszerűen megunhatatlan. És a városairól még nem is szóltam…

Anaga-hegység

anaga

anaga_1

anaga_3

anaga_4

Playa de Benijo

benijo_beach

Garachico

garachico

Los Gigantes

los-gigantes1

puerto_de_la_cruz_1

Playa de las Teresitas

teresitas_beach_2
Közlekedés. Én a legkézenfekvőbb formáját választottam a sziget minél hatékonyabb megismerésének: autót béreltem. Ezt egészen jó áron meg is teheti itt az ember. Mindezek mellé jön, hogy az autópályák és főbb útvonalak jól járhatóak és teljesen ingyenesek, a benzin pedig hihetetlenül olcsó: literenként 0,75-0,80 €, ami nagyon kellemes meglepetésként ért. A helyiek végtelenül nyugodtak: senki nem taszít le az útról, nem villogtatnak. Ha egy szerpentinen mögém is került 1-2 autó, egyik sem türelmetlenkedett. A városokban rengeteg a szűk és meredek utca, parkolóhelyet találni pedig igazi kihívás. De ha sikerül, örvendhetünk, mert a legtöbb helyen az is ingyenes, eltekintve néhány mélygarázstól. A magasabban fekvő utak mentén viszonylag sűrűn lehetőség nyílik pihenőhelyre parkolni, általában egy-egy kilátópontnál.

los-gigantes

teide-nemzeti-park_2

teide-nemzeti-park_7


IvóvízA sziget éghajlata és növényzete okán az ivóvíz erre nagy kincs. A takarékoskodásra lépten-nyomon felhívják a figyelmet, és ezt illik tiszteletben is tartani. A csapvíz fogyasztható, de ezt a helyiek sem teszik, mert nem jó az íze, helyette a palackozott vizet részesítik előnyben. Én is így tettem. Az árak helyenként változnak, vettem 0,8 €-ért 5 literes vizet, és 3 €-ért fél litert. (Ez utóbbit a Teide 3260 m magasan fekvő menedékházában. Fájt, de megbocsátottam nekik.)

Nézz fel! Én még olyan fényeseknek sehol sem láttam a csillagokat, mint itt. Földrajzi elhelyezkedése és túlnyomóan tiszta éjszakai égboltja révén Tenerife kiváló csillagleső hely. Nem hiába található itt a világ egyik legnagyobb csillagvizsgálója. Sajnos amikor én jártam itt, éppen nem volt látogatható, de érdemes tájékozódni a lehetőségekről.Booking.com

Mássz! Szeretek túrázni, de fizikai téren csak egy átlagos edzettségi szintet tudhatok magaménak, és sajnos a tériszonyosok népes táborát is gyarapítom, viszont életem egyik legnagyobb élménye volt, hogy felmásztam a Teide vulkán tetejére napfelkeltét nézni. Habár a legtöbb leírás „hard/difficult” jelzőkkel illeti mind a menedékházig vivő, mind az onnan a csúcsra tartó túraszakaszt, de ezt enyhe túlzásnak éreztem utólag. Én azt mondom, ne féljünk belevágni, mert az odafenn fogadó látvány mindent felülír! Hasonló kényeztetésekben részesített a Masca-völgy felfedezése is, és akad még pár útvonal, amit a következő látogatás alkalmára kellett halasztanom, de mindenképp reményteljesek.

Teide
teide-nemzeti-park_3

teide-nemzeti-park_4

teide-nemzeti-park_8

teide-nemzeti-park_9

teide_tura_1

teide_tura_2

teide_tura_5

teide_tura_7

Masca-völgy

masca_tura_1

masca_tura_5


masca_tura_2
Ne siess! 🙂 Tenerife megtanított lassítani. Bolyongtam Los Cristianosban reggel 7-kor, hogy találjak egy nyitva tartó kávézót vagy reggelizőhelyet, de mindhiába, itt 8.30 előtt egy lélek sem mozdul, te se rohanj. Ha leülsz egy bár teraszára, ne a söröd/kávéd siettesd, inkább dőlj hátra,  és élvezd a kilátást és a friss, üde óceáni levegőt, a napsütést, és majd a dolgok is megérkeznek a nekik rendelt időben. Itt minden és mindenki a te pihenésed szorgalmazza és támogatja. 🙂

santa_cruz_de_tenerife_

santa_cruz_de_tenerife_4

santa_cruz_de_tenerife_5

Olvadj fel! Az egyedülálló természeti kincsek mellett a sziget városai is arra hívogatnak, hogy elvesszünk bennük. Mindenki megtalálhatja a neki tetsző programokat: bolyonghatunk La Orotava patinás utcáin, belső udvarain vagy a Victoria-kert teraszain, fürödhetünk egyet Garachico természetes vulkanikus medencéiben, felfedezhetjük San Cristóbal de la Laguna, és Santa Cruz de Tenerife építészeti emlékeit, és eltölthetünk egy napot Puerto de la Cruz világhíres állatkertjében, a Loro Parque-ban. Mindezeken túl egyéb élményekben is része lehet azoknak, akik a karneváli időszakban érkeznek ide, hiszen Rio után a Santa Cruz de Tenerifében rendezett karnevál a második legnépszerűbb a világon.

San Cristóbal de la Laguna

la_laguna_1

la_laguna_2

la_laguna_3

La Orotava

la_orotava_1

la_orotava_3

la_orotava_4

la_orotava_5

Puerto de la Cruz

puerto_de_la_cruz_2

puerto_de_la_cruz_4

puerto_de_la_cruz_5

Santa Cruz de Tenerife

santa_cruz_de_tenerife_1

santa_cruz_de_tenerife_3

A cikk bővebb változatát és a tenerifei útleírásokat megtalálhatjátok a bettiontheway.blog.hu címen további képekért pedig kövessétek Bettit a Facebookon.

Copyright © 2016 Lukács Bettina. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.