Főoldal / Képekben / Neszebar óvárosa

Neszebar óvárosa

A Fekete-tenger partján fekvő Neszebár óvárosa egy örök szerelem számomra. Volt szerencsém többször sétálni ódon falai között a köves kanyargós kis utcáin, amit átitat a történelem illata. A város, amit az UNESCO 1983-ban felvett a Világörökség listájára több mint műemlékekben gazdag ókori leletegyüttes.

Régen egy keskeny földsávon, most már az erre épült autóúton lehet megközelíteni az Óvárost, melyet Kr. e. az ötödik században alapítottak a görögök. Több mint 40 bizánci stílusban épült templom található a városban szinte minden sarkon vár ránk egy. 1878-ban szabadult meg a város a hosszan tartó török uralom alól, hogy pár évre rá visszakerüljön a Bolgár fejedelemség fennhatósága alá. A XX. század végén tengerparti üdülőközponttá alakult a város környéke, így a várost is restaurálták, napjainkban pedig már egy igazán turistacsalogató hely a sok kis hangulatos éttermével, ajándékárusaival, kikötőjével. A reggeli órákban szeretem a legjobban,  akkor még nem lepi el a turisták hada és így igazán élvezhető a séta az óvárosban.

A jellegzetes bolgár faburkolatú építkezés uralja a város arculatát, a közöttük kígyózó köves utcácskák igazán romantikus hangulatot teremtenek. A városka felfedezése közben szerettem megpihenni, felfrissülni valamelyik taverna teraszán és nézni a csipkézett tengerpartot, a hullámok táncát, a sirályok civódó csapatait a levegőben és a parti sziklákon.
Ha tetszenek a fotók csatlakozz Attis Photo Facebook-oldalához!

neszebar_bulgaria_01

neszebar_bulgaria_02

neszebar_bulgaria_03

neszebar_bulgaria_04

neszebar_bulgaria_05

neszebar_bulgaria_06

neszebar_bulgaria_17

neszebar_bulgaria_16

neszebar_bulgaria_12

neszebar_bulgaria_14

neszebar_bulgaria_15

neszebar_bulgaria_08

neszebar_bulgaria_07

neszebar_bulgaria_09

neszebar_bulgaria_10

neszebar_bulgaria_11

Copyright © 2016 Béres Attila – Attis fotó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.