Főoldal / Képekben / Zadar – „A világ legszebb naplementéje”

Zadar – „A világ legszebb naplementéje”

A zadari naplemente a legszebb a világon. Összehasonlíthatatlanul szebb, mint a floridai Key West-en.

Alfred Hitchcock

Azért ezzel az állítással lehet, hogy vitatkozhatunk, de kétségtelen, hogy Zadar, régi nevén Zára, Dalmácia fővárosa egy igazán hangulatos hely Horvátországban. Óvárosa az Adriai-tenger partján, egy városfalakkal és bástyákkal védett földnyelven fekszik, Budapesttől 650km-re. Rendkívül népszerű a hazai turisták körében, ugyanis az első nagyváros Dalmáciában, másrészről nagyon sok magyar vonatkozású emlék köti össze Zadart Magyarországgal.

A zadari Forum Romanum, vagyis a római kori főutca a Krisztus előtt I-III. század alatt élte fénykorát, Az Augustus császár idejéből fennmaradt fórum az egyik legszebb az Adria mentén., mely méreteivel is jól szimbolizálja egykori nagyságát. Közvetlen szomszédságában áll a román stílusú Szent Donát templom a város legismertebb szimbóluma. A 9. században kezdték építeni, a 15. századig a templomot Szentháromság templomnak hívták. A római korból ránk maradt fórumon épült s 27 m-es magasságával a IX. század legmonumentálisabb építménye a városban, ahonnan mai napig pazar kilátás nyílik az alattunk elterülő óvárosra.  A városfal egy része a rómaiak alatt készült, a másik részét más a középkorban építették. A városkapu mellett Zadar régi, de hangulatos kikötője látható.
A város modern kori különlegességei a Tengeri orgona és a Nap emlékmű. A Tengeri orgonát  (Morske orgulje) Nikola Basic építész 2005-ben építette.  A 70 m hosszan elhelyezkedő márványlépcsők alatt 35 különböző hosszúságú síp helyezkedik el, melyek mindig más-más zenét “komponálnak” függően a tenger hullámzásától és a szél játékától. Ez a hely, ahol szó szerint hallani a természet szavát.

zadar_horvatorszag_16


zadar_horvatorszag_02
zadar_horvatorszag_04
zadar_horvatorszag_06

zadar_horvatorszag_17

zadar_horvatorszag_18

zadar_horvatorszag_19

zadar_horvatorszag_20

zadar_horvatorszag_21

zadar_horvatorszag_08

zadar_horvatorszag_09

zadar_horvatorszag_22

zadar_horvatorszag_23

zadar_horvatorszag_24

zadar_horvatorszag_25

zadar_horvatorszag_26

zadar_horvatorszag_27
zadar_horvatorszag_11

zadar_horvatorszag_12

zadar_horvatorszag_13

zadar_horvatorszag_14

Copyright © 2016 Sidlovszky Lajos. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.