Főoldal / Képekben / Monte Baldo, avagy a Garda-tó felülnézetben

Monte Baldo, avagy a Garda-tó felülnézetben

Az Alpok és a Pó-síkság között, Lombardia és Veneto régiók határán fekszik Olaszország legnagyobb tava, az észak-dél irányban kb. 52 km hosszú, kelet-nyugat irányban 18 km széles Garda-tó, amely az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban. A tó legmélyebb pontja 346 m, de átlagos mélysége is 130 m körül van, így vize sosem melegszik fel 20-22 fok fölé, nem csoda tehát, hogy az ide látogatók nem kizárólag a fürdőzési lehetőség miatt keresik fel a tavat. A természeti látnivalók, a mediterrán környezet (olajfa ültetvények, pálmafák és leanderek), a szebbnél szebb, mesébe illő parti város és a tavat belengő különleges atmoszféra elvarázsolják a vendégeket.

Akár autóval, akár a tavat keresztül-kasul átszelő hajójáratokkal érdemes minél több helyet felkeresni, hiszen minden városkának megvan a maga jellegzetessége, a déli part legismertebb, legkülönlegesebb fekvésű városától, Sirmione-tól az északi csücsökben található, a szörfösök és sziklamászók paradicsomának számító Riva del Gardáig. A tavat körülvevő hegyeket nem csak a partról csodálhatjuk meg. A tó felfedezésére irányuló kirándulásunk közben nem hagyhatjuk ki Malcesine városát és innen egy panorámás, üvegfalú felvonóval negyed óra alatt a Monte Baldo hegység egyik 1700 méteres csúcsán találhatjuk magunkat, ahonnan lélegzetelállító panoráma terül a szemünk elé.

Az Olasz-Alpok részét képező Monte Baldo mintegy 40 km hosszan követi észak-dél irányban a tó keleti partját, legmagasabb csúcsai a 2218 méter magas Cima Valdritta, a 2200 méteres Punta Telegrafo és a 2180 méteres Cima del Longino. A hegység neve a német „Wald” (erdő) szóból származik és elsőként egy 1163-ból származó német térképen került említésre. Különleges flórájának és faunájának köszönhetően a Monte Baldo-t Európa Kertjének is szokták nevezni A „Funivia” (felvonó) induló állomása Malcesine város szélén van kiépítve, szinte állandóan telt házzal üzemel, jegyet érdemes útközben egy információs irodában vásárolni, így megspórolhatunk egy hosszabb sorban állást. A csúcsra két menetben, átszállással juthatunk fel (a közbenső San Michele állomáson akár meg is szakíthatjuk az utazást), érdekesség, hogy a felső felvonó kabinja menet közben tesz egy 360 fokos fordulatot, így nincs jelentősége hogyan sikerült elhelyezkednünk, mindenképpen már a felvonó kabinjából rá fogunk látni a tóra. Az igazi ámulat azonban odafent kezdődik …

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_01

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_02

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_03

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_05

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_06

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_08

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_09

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_10

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_12

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_13

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_14

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_15

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_16

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_17

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_18

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_20

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_21

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_22

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_23

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_24

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_25

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_26

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_27

Monte Baldo_Garda to_Olaszorszag_28

Copyright © 2016 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.