Főoldal / Képekben / Virágzó sivatag Kaliforniában

Virágzó sivatag Kaliforniában

Egyedülálló látványt nyújt ahogy március derekán a vadvirágok felkúsznak a sivatag kopár hegylábaira. A tavasz első hónapjai színes fátylat borítanak a hosszasan elterülő vidék erózió koptatta, kopasz lankáira. Színekkel töltik meg a napszítta, olykor forró szél simította völgyeit. A tavasz első hónapjainak pompája tengernyi látogatót csalogatnak a sivatag felé. Érdemes ide fényképezőgépekkel érkezni, a színes virágszőnyeg látványa varázslatos, fényképen is jól mutat. A vadvirágok teljes virágzásának időszaka többnyire március közepétől április közepéig tart. Ilyenkor a sivatag arculata szemlátomást, egyik hétről a másikra gyökeresen megváltozik. Ez nagyban függ a téli hónapokban leesett eső mennyiségétől is. A csapadékmennyiség kulcsfontosságú, az eső itt főleg aranyat ér. Az esőcseppek varázserővel bírnak, képesek előcsalogatni a sivatag virágait. Ha a sivatagi virágzást akarjuk megcsodálni, Antilop Völgye (Antelope Valley) feltétlenül kerüljön a listánkra. A számos őshonos növénynek otthon kínáló völgy a vadvirágzás időszaka alatt igen látogatott. A Mojave sivatag színes gyöngye Los Angeles megyében, a Mojave–sivatag nyugati részén terül el, megközelítően másfél órányi autóútra Los Angelestől.
A narancs színben pompázó Kaliforniai mákvirág, pipacs, -az állam egyik jeles szimbóluma- jól alkalmazkodott a terület éghajlati sajátosságaihoz. A völgy nyugati részén tengernyi mennyiségben mutatja meg magát. Ez az élénk színű, csodás virág inspiráló szépséggel bír, színe megtölti a látóhatárt. A völgy dimbes-dombos területein a pipacsok védett környezetben növekedhetnek. Szinten szót érdemel a Szóda tó (Soda Lake), a Carizzo-síkság egyik száraz tava. A Playa körülbelül 1908 méter magasságban terül el a tengerszint felett. Az év legnagyobb részében szárazon álló, sóval telített meder januárban válik igazi tóvá. Az összegyűlt víz gyorsan, elpárolog és fehér sószőnyeget hagy maga után. A látványos porszerű maradék nem más, mint nátrium-klorid, más néven konyhasó. A terület útjai, eső után nehezebben járhatók. Száraz időszakban az utakon elhaladó autók nagy port hagynak maguk után. Mindezt figyelembe véve érdemes ide ellátogatni, a vadvirágok itt is ezernyi színben pompáznak a tó környékén, a hegyek lábánál. Említést érdemel, hogy itt húzódik az ismert Szent András törésvonal. Légi felvételeken kiválóan látszik az útja. Itt szemmel is látható, ahogy keresztül szeli a síkságot. Izgalommal teli itt sétálni. A terület széles hegyhátait az erózió által kialakított kis völgyek választják el, messziről úgy néznek ki, mintha ezer gyökérrel kapaszkodnának a föld felszínéhez. Tavasszal Bakersfield mellett is életre kelnek a lankák, a látvány itt is festői, szemet gyönyörködtető. Bármerre is utazunk a tavasz folyamán a sivatagban, emlékezetes, színekkel teli út vár ránk. Hogy melyik helyen a legszebb a szem elé táruló látvány? Ezt az utazások során döntse el ki-ki maga.

Ha tetszik Réka fotósorozata csatlakozzatok Facebook-oldalához vagy látogassatok el weboldalára.

Antelop_RPP

Antelope2

Antelope3

Antelope_RPP2

Antelope5

Antelope4

Antelope6

,

Antelope8

Ant_2

Ant_5

Ant_6

Antelope9

Antelope10

Bakersfield1

Bakersfield2

mezo2

Soda_1

Soda_2

Soda_3

SodaLake2

SodaLake3

SodaLake4

Copyright ©  2015  Peti-Peterdi Réka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.