Főoldal / Képekben / Balatongyörök a legvirágosabb üdülőfalu

Balatongyörök a legvirágosabb üdülőfalu

Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam…Megálltam, mintha a lábam gyökeret vert volna.

Eötvös Károly (Utazás a Balaton körül, 1900)

A kora reggelt várni Balatongyörök Szépkilátójánál ülve felejthetetlen élmény. Páratlan látványt nyújt, ahogy a vörös-szemű hajnal első sugarai megvilágítják  az északi part nevezetes hegyeit.  A narancssárga fényárban büszkén elővillan a Badacsony,  Szigliget, Tóti, Gulács, Csobánc és a Szent György-hegy jól ismert sziluettje.  Aztán a fény a percek múltával gyorsan kúszik a víz irányába és idővel már a partszakaszt melengeti, majd megtölti fénnyel a közkedvelt üdülőfalu rövidebb-hosszabb utcáit.  Az örökzöld, öreg fenyőfákkal borított dombtető, a Szépkilátó már hosszú évtizedek óta csalogatja a látogatókat.  Ez a falu egyik legközkedveltebb helye, ahol bizony naphosszat lehet üldögélni. Van miért, hisz a látvány magáért beszél, mindenkit rabul ejt. Legyen az nap vagy az év bármelyik időszakában is. A kilátás a Szigligeti-öbölre, az északi part mentén sorakozó hegyekre, a Balaton hol nyugodt, hol haragos vízére nyílik.

Innen a túlpart és a Balaton hossza is igen jól látszik. Valamint a főút másik oldalát ölelő, csodás présházakkal borított Becehegy szőlőhegye is. A faluhoz közeli erdei utakat, tanösvényeket sokan járják. Népszerűek az így elérhető, a természetbe szépen beilleszkedő favázas  kilátók, ahonnan oly gyönyörű a látvány.
Balatongyöröknek még római forrása is van, de ez csak egy a kincsei közül. Hisz állnak itt villák, virágokkal borított utcák. Sokan sétálnak nyaranta a mólón, vagy a falu hatalmasra nőtt platánfái alatt. Itt igazi élmény a kerékpározás is. A virágos faluban minden évszak más és más. A tavasszal az utcákban hársfa illatot hordoz a szél. A mandulafák virágzása lenyűgözű látványt nyújt. Ősszel ezer színre festett falevelek borítják a tereket, melyeket télen fehér hó fed jó vastagon. Ilyenkor a békés, kihalt utcák  árva fái között süvít a hideg szél. A móló jégbe fagy, csodás fotózni. Az év legnagyobb  részében  nyugodt kis falu hangulata a nyári hónapok alatt megváltozik. Gyökeresen. A helység megtelik turistákkal. Üdülők népesítik be a part iránya felé tartó, hosszú utcákat, melyeken sétált már Simándy József operaénekes, Raksányi Gellért színművész, Bertha Bulcsú író és publicista és Széchenyi Zsigmond Afrika kutató. Az ő kedves emléküket, színes történeteiket a mai napig őrzi az ország egyik legszebb panorámájával gazdagított,  virágos falu.

Ha tetszik Réka fotósorozata csatlakozzatok Facebook-oldalához vagy látogassatok el weboldalára.

Balatongyorok (2)
Balatongyorok (3)
Balatongyorok (4)
Balatongyorok (7)
Balatongyorok (5)
Balatongyorok (8)
Balatongyorok (10)
Balatongyorok (11)
Balatongyorok (12)
Balatongyorok (13)
Balatongyorok (14)
Balatongyorok (15)
Balatongyorok (16)
Balatongyorok (17)
Balatongyorok (19)
Balatongyorok (20)
Balatongyorok (21)
Balatongyorok (22)
Balatongyorok (24)
Balatongyorok (25)
Balatongyorok (26)
Balatongyorok (30)
Balatongyorok (31)
Balatongyorok (32)
Balatongyorok (34)
Balatongyorok (28)
Balatongyorok (29)

Copyright ©  2015  Peti-Peterdi Réka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.