Főoldal / Képekben / A káprázatos Lednicei kastély

A káprázatos Lednicei kastély

A csehországi Brnotól nem messze,  a Dyje folyó jobb partján fekszik a mesés Lednicei kastély. A kastély a mellette elterülő kerttel a Csehországban látható épületegyüttesek legszebbike. Lednice uradalmát 1249-ben a Lichtenstein család szerezte meg, akiknek csaknem 700 évig volt a birtokában ez a terület.

A kastély mai, neogótikus stílusú formáját a 19. századi átfogó rekonstrukció során nyerte el. A rekonstrukció során feltárták a 16. századi reneszánsz vár alapjait, amelyhez már abban az időben nagy kiterjedésű kert tartozott. A 17. század végén nagyobb átépítésen esett át, melynek során Domenico Martinelli híres olasz építész és Jan Bernard Fischer erlachi mester tervei alapján kapott barokk stílusjegyeket. A kastély épülete gazdag neogótikus díszítésű. Hasonlóan pompázatos a belső terek díszítése a faragott kazettás mennyezetekkel, eredeti történelmi bútorzattal, illetve figyelemre méltó a könyvtár 630 fokos falépcsője, amely a könyvtár fölötti hálószobába vezetett, és egyetlen szeg beverése nélkül készült. A közösségi helyiségek többségében márványkandalló áll.

Ha tetszenek Róbert fotói csatlakozzatok Facebook-oldalához.

Lednicei_kastely (2)
Lednicei_kastely (3)
Lednicei_kastely (16)
Lednicei_kastely (1)
Lednicei_kastely (20)
Lednicei_kastely (6)
Lednicei_kastely (5)
Lednicei_kastely (7)
Lednicei_kastely (8)
Lednicei_kastely (9)
Lednicei_kastely (10)
Lednicei_kastely (11)
Lednicei_kastely (12)
Lednicei_kastely (13)
Lednicei_kastely (14)
Lednicei_kastely (15)
Lednicei_kastely (19)
Lednicei_kastely (17)

Copyright © 2014 Vezse Róbert. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.