Főoldal / Képekben / Izland – a vízesések országa (is)

Izland – a vízesések országa (is)

Izland a tűz és jég országa – tartja a közhely, de ne feledkezzünk meg a vízesésekről sem. A sziget éghajlatából adódó sok csapadék és nyáron az olvadó gleccserek bővizű patakokat, folyókat táplálnak, melyek a tagolt, dimbes-dombos tájakon haladva vízeséseket formáznak. Rajki János mesés fotói ebbe a csodavilágba repítenek most el.

Akciós utazás Izlandra
3 éjszaka szállás 2 fő részére reggelis ellátással hotel***, retúr repülőjegyBudapest – Reykjavík útvonalra illetékkel, kézipoggyásszal, februártól márciusig több időpontban – https://goo.gl/K9bYPg
Ha csak szállást keresel Izlandon hasonlítsd össze a szálláskeresők árait és foglalj olcsóbban, vagy használd a Booking.com-ot
Izland_vízeses (1)
A fővárostól, Reykjaviktól útban a kötelező látnivalók (Geysir, Gullfoss) felé csak pár kilométer letérés, na meg egy sáros ösvényen való botorkálás után megérkezünk a Bruarfoss vízeséshez.
Izland_vízeses (2)
A Gullfoss (arany vízesés) Izland leghíresebb vízesése, a leghíresebb természeti látnivalótól, a Geysir-től csak pár kilométerre.
Izland_vízeses (3)
Az 1-es út mentén található vízesések sorát a festői Seljalandsfoss-sal kezdjük. Izlandi mértékkel mérve alig pár csepp vizecske zuhan itt alá, 60 méter magasból.
Izland_vízeses (4)
A vízesés különlegességét az adja, hogy egy kis ösvényen besétálhatunk a vízfüggöny mögé, ahol garantáltan elázunk és épkézláb fényképet sem tudunk készíteni.
Izland_vízeses (5)
A sorban következő vízesés a monumentális Skogafoss. A legendák szerint az első viking hódítók kincses ládát helyeztek el a vízesés mögötti barlangban.
Izland_vízeses (6)
Akár elhisszük, akár nem, sétáljunk fel a vízesés oldalába, félúton ilyen látvány fogad minket.

Izland_vízeses (7)
A séta után idillikus környezetben pihenhetünk meg.
Izland_vízeses (8)
Kelet felé továbbhaladva, a Vatnajökull gleccsereinek árnyékában húzódik meg a Svartifoss, a fekete vízesés.
Izland_vízeses (9)
A nevét a víz mögötti fekete bazaltoszlopokról kapta.
Izland_vízeses (10)
Ha a felföld felé indulunk, a földutakra való letérés előtt keressük fel a Hjalparfoss vízesést, amely két folyó találkozásánál, Izland második legnagyobb vízerőműve mellett található.
Izland_vízeses (11)
A Hekla vulkán közelében, kb. egy órás séta árán jutunk el a Raudufoss-hoz, mely egy vörös mederben folyó patak vízesése. Nyári csúcsszezonban sem fordul itt elő napi pár embernél több.
Izland-vízesés
Gyönyörű sziklafal előtt zuhan alá 120 métert a Fossá folyó a Haifoss-nál, melynek jelentése magas vízesés.
Izland_vízeses (13)
A Laki kráterek felé vezető F206-os felföldi út mentén érdemes megállni a Fagrifoss, a „szép vízesés” közelében.
Izland_vízeses (14)
Az Eldgja, a Tűzhasadék völgyében végigsétálva találunk rá a két lépcsős Ofaerufoss-ra, az Ofaera, azaz „átkelhetetlen” folyó vízesésére.
Izland_vízeses (15)
A Vatnajökull gleccser számtalan nyelve táplálja a Jökulsá á Fjöllum folyót, mely a Dettifoss-on, Európa leghatalmasabb vízesésén…
SONY DSC
És a pár kilométerrel lejjebb található Hafragilsfoss-on keresztül jut el az Atlanti Óceánhoz.
Izland_vízesés
A Detifoss a nyugati oldalról nézve is impozáns.
SONY DSC
A folyó nyugati oldaláról a Selfoss vízesésre is rálátunk.
Izland_vízeses (19)
A Godafoss, az istenek vízesése, Izland keresztény hitre való áttérésének szimbolikus helyszíne. A pogány törzsfőnök itt szabadult meg régi isteneitől, a legendák szerint legalábbis.
Izland vízesés
A Hraunfossar sok kis vízesés együttes neve, melyek a környékbeli lávamezőkön összegyűlt esővízből táplálkoznak…
Izland -vízesés
…És folynak a Hvitá, azaz fehér folyóba.

Copyright © 2014 Rajki János. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.