Főoldal / Képekben / Izland úttalan útjain

Izland úttalan útjain

Izland úthálózata összesen kb. 12.000 km nyilvántartott utat foglal magába, ebből valamivel több, mint 5.000 km aszfaltozott, a többi igen változatos minőségű, a jól járható földúttól a “két keréknyom a semmiben” jellegűig terjed.
Az leghíresebb út az 1-es számú Ring Road, helyi nyelven Hringvegur, mely körbemegy az országon, összekötve a legnagyobb településeket és a népszerű természeti látványosságok nagy részét. A több kilométeres nyílegyenes szakaszokon bizony nehéz betartani a 90 km/órás sebességlimitet.

Nagy forgalomra nem igazán számíthatunk sehol sem, a legnagyobb kihívást egyértelműen az időjárás jelenti. Míg nyáron csak az erős szél és a köd nehezítheti, addig a szeptembertől májusig terjedő télben a hó(fúvás) bizony gyakran ellehetetleníti a közlekedést. A leghíresebb burkolatlan út az F26-os, mely közel 200 kilométer hosszan, dél-északi irányban szeli át a felföldet. Megfelelő járművekkel télen is járható lenne az út, de a turisták miatt inkább zárva tartják.
Akciós utazás Izlandra

Egy hét Izlandon – 8 nap/7 éjszaka szállás reggelivel Reykjavik Lights*** szállodában, repülőjegy+ a reptéri illeték
Ha csak szállást keresel Izlandon hasonlítsd össze a szálláskeresők árait és foglalj olcsóbban, vagy használd a Booking.com-ot

Izland_utak (1)
Reykjavikot elhagyva a 435-ös számú úton a Nesjavellir geotermikus erőműhöz jutunk el, mely 120 megawatt elektromos áramot termel és biztosítja a főváros meleg víz ellátását, az út mellett található vastag csöveken keresztül.
Izland_utak (2)
Tipikus izlandi tájon vezet keresztül a 360-as út, mely a történelmi jelentőségű Thingvellir Nemzeti Parkhoz vezet, itt került sor 930-ban az első nemzetgyűlésre, illetve áthalad a park területén az amerikai és eurázsiai kontinenslemezek törésvonala.
SONY DSC
Az 1-es út az ország középső déli vidékén száz métert meghaladó sziklafalak mentén, a tengertől 5-20 km-re halad. Nem is olyan régen (földtörténeti léptékkel mérve) még ezeket a sziklákat csapdosták az Atlanti Óceán hullámai.
SONY DSC
Fekete homokdűnék az egyik, a több száz méter magas Lomagnupur szikla a másik oldalon.
SONY DSC
A Lomagnupur szikla egy másik szemszögből
Izland_utak (6)
Kelet felé továbbhaladva hamarosan elérjük Európa legnagyobb gleccserét, a Vatnajökull-t. 1996-ban a geotermikus aktivitás miatt megolvadt gleccser másodpercenként 50.000 m3 jeges vizet szabadított az 1-es út ezen részére, kilométer hosszan elmosva az utat és egy hidat. Az előrejelzéseknek köszönhetően senki sem sérült meg.
SONY DSC
Az ország keleti-északkeleti részen az 1-es út lényegesen változatosabb. A képen a Namaskard geotermikus terület közelében járunk.
SONY DSC
A kontinentális törésvonal az egész országot átszeli, így az északkeleti részen is rengeteg geotermikus jelenséggel, és így erőművel is találkozunk.

SONY DSC
A Kleifarvatn tó mellett elhaladó út az ország félnyugati csücskében.
Izland_utak (10)
Az igazi kaland a felföldi utakon kezdődik, ahová csak terejáróval érdemes (és szabad) behajtani. Ezek közül az egyik legbarátságosabb a Landmannalaugar felé vezető F208-as út, melynek csak a legvégén van két opcionális patakon áthajtás, amolyan gyakorlás célzattal.
Izland_utak (11)
Az F210-es út viszont már éles terep, itt a több ágú Markarfljot folyón keresztül vezet az út, a víz mélysége elérheti a 90 cm-t is. Talán felesleges is leírni: a biztosítás nem terjed ki a folyón átkelés során bekövetkezett káresemények fedezésére.
Izland_utak (12)
Újra az F210-es út. Van, ahol nem a folyón át, hanem a folyóban kell haladni. A víz mélysége mellett legalább annyira fontos a meder és a part talajszerkezete, állaga.
Izland_utak (13)
Az igazi csemege, ahol nem folyóban, hanem tóban, a part mentén végighaladva vezet az út. Igen, a térképen is így szerepel, semmi partizánkodás. Ahogy a tábla jelzi, nyugodtan haladjunk végig, szorosan a part mentén, de beljebb ne merészkedjünk.
Izland_utak (14)
Arra tessék! A Blautulon tónál (tóban) járunk.
Izland_utak (15)
Egy tipikus felföldi út.
Izland_utak (16)
Mordor felé haladva. A dél-felföldi F261-es út.
Izland_utak (17)
Az F210-es út keleti szakasza a Myrdalsjökull gleccser északi oldalán vezet végig. A meleg nyári napokon a gleccserből kicsapódó pára igencsak misztikus hangulatot tud teremteni.
Izland_utak (18)
A sarkköri sivatagban, a semmin keresztül haladva…
Izland_utak (19)
…végül megérkezünk a 20 km hosszú Langisjór tóhoz.

Copyright © 2014 Rajki János. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll.  A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.