Tűzföld: Argentína és Chile “találkozása”


Amikor a Tűzföld nevet halljuk, mindannyiuknak egy távoli táj jut az eszünkbe Dél-Amerikában, ahol Magellán annak idején a ma róla elnevezett szorosan áthajózott. Ez a szoros választja el egyébként a Tűzföldet Dél-Amerika további részétől – igen, a Tűzföld valójában egy szigetcsoport, amely egy nagyobb és sok kisebb szigetből áll. A területen Argentína és Chile osztoznak, bár a sziget turisták által ismertebb része Argentínához tartozik. A régió központja Ushuaia, amely a világ legdélebben fekvő városa – nem települése, ahogy argentin barátaink szeretik ezt állítani, hiszen a chilei Puerto Williams délebbre található. Bár alig több mint ezer kilométerre vagyunk az Antarktisztól, a vidék éghajlata közel sem sarkvidéki. Azért így is elsősorban a nyári hónapok (január-február) alkalmasak a vidék felkeresésére, ha nem szeretnénk nulla fok körüli hőmérsékletet a kirándulásokhoz. Ushuaiatól alig 15 kilométerre található a Tűzföld egyik legszebb része, a Tűzföld Nemzeti Park, gyönyörű és rendkívül változatos tájaival. A nemzeti parkot egyik oldalról a tenger határolja, másfelé nézve havas hegycsúcsokat láthatunk, gleccsereket, fenyőerdőt és kisebb-nagyobb tavakat. A park területe viszonylag nagy, így érdemes autót bérelni, hogy bejárhassuk egészében. A nemzeti parkban több gyönyörű tó található (Lago Roca, Laguna Negra), illetve érdemes felkeresnünk a Hódvárat, egy különleges természeti képződményt, amely részben az ember közreműködésének köszönhető. A hódítók által betelepített kanadai hódok felduzzasztották a parkban folyó patakok vízét, ezzel alapjában átalakították a park élővilágát. A park állatvilága nagyon gazdag, a parkban előforduló farkasokkal és pumákkal (szerencsére) nem találkozunk majd, de tűzföldi rókát, nyulat és vadlúdakat több egyéb madárfaj mellett biztosan láthatunk majd.
Ha szeretnél többet megtudni a Tűzföldről és erről a csodás nemzeti parkról, akkor olvasd el Gábor és Rachele, egy magyar-olasz világutazó pár tűzföldi beszámolóját. Gábor és Rachele további utazásait figyelemmel kísérheted a Facebook oldalon, illetve a Surfing the Planet blogon.

- hirdetés -

Kép 1 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 2 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 3 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 4 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 5 - Tuzföld Nemzeti Park


Kép 6 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 7- Tuzföld Nemzeti Park
Kép 8 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 9 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 10 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 11 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 12 - Tuzföld Nemzeti Park
Kép 13 - Tuzföld Nemzeti ParkCopyright © 2014 Surfing the Planet. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll.  A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

- hirdetés -