Carlsbad Caverns – A földalatti korallzátony

Amerika 58 nemzeti parkja a természeti csodák teljes palettáját felsorakoztatja, s bár legtöbbjük a felszínre korlátozódik azért akadnak bizonyos kivételek ez alól. Új-Mexikó déli része első látásra nem épp turista csalogató helyszín, a látszat azonban csalóka. A tüskés bozót és kaktuszok borította köves puszta alatt egy varázslatos világ fekszik mintegy 200(!) négyzetkilométernyi területen.  A Chihuahuan sivatag és a Guadalupe hegység öleléseben született meg a világ egyik legnagyobb és legdíszesebb barlangrendszere a Carlsbad Caverns mely mélyen a hegy gyomrába zárva rejtegeti fantasztikus kincseit.

Itt leszögezném hogy a Carlsbad Caverns több mint egy átlagos cseppkőbarlang. A barlangrendszer egy letűnt földtani kor emlékműve, alapja pedig nem más mint egy ősi korálzátony melynek keletkezését több mint 250 millió évre datálják. Gigantikus csarnokait az ősi óceán vize öntötte formába s miután a föld erőinek köszönhetően a felszínre emelkedett a víz eltávozását követően beindult a karsztosodás. Az alkotói munka művészi része azonban csak ezután kezdődött s ugyanezen földalatti folyamat újabb évmilliókon át cseppről cseppre építette több méteres oszlopait, függönyeit és mesteri cizelláltsággal dekorálta csipkés termeit.

carlsbad_caverns_01
Termeiből ezidáig 120-at tártak fel, földalatti folyosóinak hossza pedig lefedi Szolnok – Nyíregyháza közti távolságot.  A 300 méteres mélységbe a látogatóközpontból lifttel is leereszkedhetünk, -feltéve hogy épp üzemben van – vagy létezik egy kevésbe kényelmes de annál inkább látványos út is. A barlang természetes bejárata feneketlen portálként tátong a mélységbe, innen indul a Natural Entrance ösvénye mely 2 kilométeren át kacskaringózik lefelé ebbe az idegen világba. Egyre beljebb haladva a mélység újabb és újabb dimenziókat ölt, és még a legkivallóbb fényképek is csak darabjait képesek visszaadni annak a 80 emeletnyi mélységnek melyet a túraösvény áthidal. És ez még csak a kezdet…

carlsbad_caverns_02
Tempótól függően kb. másfél órányi séta vezet a hegy gyomrába, a természetes fénynek már nyoma sincs ilyen mélységben a gyér világítás pedig épp csak sejteti a grandiózus teret körülöttünk. Félelmetes és felfoghatatlan egyszerre hogy még mindig tovább vezet az út lefelé, a csarnokokban pedig úgy tűnik el a lámpák fénye, mint gyertya láng egy sötét bálteremben. A Natural Entrance ösvénye inkább csak bemelegítő, azonban igazán nagy kár lenne kihagyni mert még a gyenge fényviszonyok mellett is lélegzet elállító túra elé néz bárki aki nekivág. Felfelé legalábbis mindenképpen…

carlsbad_caverns_03

- hirdetés -
Az ösvény úton útfélen el ágazik hozzáférést biztosítva az elszigeteltebb területekhez ahova csakis idegen vezetéssel lehet eljutni. Ezek a kisebb földalatti járatok a Kings Palace, és a Lower Cave kamrái mellett a barlang lakóinak hálótermébe is elvezetnek, de ezt a különleges szentélyt elzárva tartják a turistáktól. Érthető módon a természet védelme elsődleges idelent ami az erózió mellett a barlang szőrös kis rovarevőinek további pusztulását hivatott megakadályozni. Valamikor 9 millió denevér élt idelent, de a guano kitermelés, később pedig a növekvő látogatottság megtizedelte számukat. A barlang felfedezése is nekik köszönhető és persze a fiatal Jim White-nak aki valódi úttörőként elsőnek járta ki az utat az ismeretlen mélybe. Később elhivatottan igyekezte megismertetni a föld alatt rejlő természeti kincseket, még végül áldozatos munkája meghozta gyümölcsét és a barlangot 1930-ban nemzeti parkká nyilvánítottak.
carlsbad_caverns_04

A denevér lakosztályba tehát tilos a belépés bár alig hiszem hogy akadna olyan aki szívesen sétálgatna milliónyi alvó bőregér közt a sötétben. Ittlétük azonban mindenképpen előnyös ugyanis a nyári hónapokban minden este útra kelnek vadászni és több tonnányi rovartól szabadítják meg a területet. Minden napos exoduszuk látványos és emlékezetes jelenség ennek köszönhetően önálló programot kapott a park életében, amihez a barlang szája elé külön lelátót építettek. Akármilyen furcsán is hangzik, de a felszínen a nap fénypontja az este. Ilyenkor ez a természetes színházterem megtelik látogatókkal és kezdetet veszi a show amint a milliós raj egyetlen élő felhőként emelkedik ki a föld alól és tűnik  el a naplementébe.

carlsbad_caverns_05

A barlang fő állomása a Big Room ami egyben a Carlsbad Caverns legnagyobb összefüggő csarnoka, és az egyetlen amit kíséret nélkül is megtekinthető. Hogy honnan ered a név választás nem nehéz kitalálni. A 80 méteres magas nagyszobában 2 km hosszú út vezet körbe, itt azonban a méretek mellett már díszlet is hangsúlyt kap melynek szépsége messze felülmúlja az elképzeléseket. Elérve a nagy termet a fények megsokszorozódnak így a természet alkotta dekoráció maximálisan érvényesül kiemelve minden apró részletet. Egy metafora szerint a Big Room a teremtő föld alatti műterme, ahol minden négyzetméteren művészi kifinomultság köszön vissza. Több millió éves cseppkövek a legváltozatosabb formában bizonyítják a természet erőinek precizitását. Az apró csipkéktől az egész hatalmasokig mindenféle forma helyet kap kihasználva minden rendelkezésre álló zeg-zugot.
carlsbad_caverns_07

Helyenként óriás jégcsapszerű formációk függönyként lógnak a magasból, máshol több méteres oszlopok fonják össze a mennyezet és a talajt, még ugyanezen csarnok közepén egy kővé vált szökőkút ékeskedik. Minden szegletében van valami meglepetés, valami elképesztő, néha szemet gyönyörködtető máskor bizarr. Egy sarkot éles fogakként karhossznyi cseppkövek kereteznek, máshol gigantikus szőlőfürtök lógnak a plafonról és persze akadnak itt valódi óriások is mint a Rock of Age szobra mely mérete és kora mellett a Hall of Giants legtöbbje eltörpül.

carlsbad_caverns_08
A Big Room-ot kisebb kamrák osztják újabb egységekre, és a díszletnek megfelelően mindhez más-más hangulat társul. A Boneyard csontszerű elemekből épült terméből kísértetiesség árad, még másutt a beszivárgó víz kisebb medencéket képez és úgy érezhetjük mintha valami mesebeli helyszínre csöppentünk volna. A végtelenségig lehetne keresgélni a szavakat, de a még legjobb leírás sem tudná visszaadni ezt a már nem is e világi látványt.

- hirdetés -

carlsbad_caverns_10

Itt illik megjegyezni hogy a Carlsbad Caverns termei közt a Big Room bár a legnagyobb de messze nem a legdíszesebb. Ezt a titulust a barlang legmélyebben fekvő kamrája tudhatja magáénak. A King’s Palace-hoz hasonlóan a Queen’s Chamber is külön belépőt igényel és kizárólag a nyári hónapokban látogatható. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy minden terem legalább 2-4 órát igényel, tehát ha valaki mélyebbre hatóan szeretné megismerni a Carlsbad Caverns titkait akkor jobb ha nem sajnálja rá az időt. Ha azonban mégiscsak egyetlen nap lenne a felfedezésre, akkor sincs ok a panaszra hiszen a földalatti nagyszoba önmagában is maradandó emlékeket nyújt.

carlsbad_caverns_11

Tekintve hogy a Carlsbad Caverns mindentől távol esik és semmi nagyobb látványosság nem esik útba, ez némiképp gátat szab a tömegturizmus előtt,  ennek ellenére évente félmillióan érkeznek ide. A látottak alapján nem is kérdés hogy miért… Az biztos hogy aki ellátogat ide, az olyan mélységekbe kap betekintést ami túl van az elképzelhetőség határain. Ebben a feneketlen mélységben ahova sosem süt be a nap, bár minden állandónak tűnik, de távolról sem az. Emberek és denevérek ezrei ereszkednek a föld alá naponta, miközben az idő és a víz észrevétlenül és csendben építi-szépíti tovább kincseit.
További remek beszámolókat olvashatsz Amerika legszebb természeti kincseiről a Top USA Tippek weboldalon.
carlsbad_caverns_12
Copyright © 2016 Top USA Trip – Kiss Juditka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

 

- hirdetés -
- hirdetés -
276,840RajongókTetszik
6,831KövetőkKövetés
273KövetőkKövetés
26FeliratkozókFeliratkozás