A Karib-tenger kalózainak nyomában

A híres francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája két évvel ezelőtt egy hatalmas kalandba vágott: feleségével kalózok elrejtett vagy elsüllyedt kincseinek nyomába indult. Az útjukat nyomon követő sorozat április 4-én indul a Travel Channelen, és az izgalmas kutatáson túl a világ legszebb szigeteit, tengereit is bemutatja. Alább ennek kapcsán összegyűjtöttünk 10, kalózokkal kapcsolatos érdekességet.

- hirdetés -

Jacques Cousteau, azaz Cousteau kapitány nevét bizonyéra sokan ismerik. A világ legismertebb tengerkutatója volt, életét a tengerek, óceánok élővilágának felfedezésének szentelte, főként legendás hajójának, a Calpysonak a fedélzetén. Az 1940-es évektől kezdve számos technológiai fejlesztéssel járult hozzá a víz alatti világ megismeréséhez, felfedezéseiről és a vízalatti élővilágról több rendkívül sikeres könyvet írt (“A csend világa”, “Az élő tenger”, “Nap nélküli világ”), valamint több dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjat nyert filmet is készített.

Phillipe Cousteau Jr., Cousteau kapitány unokája megörökölte nagyapjától a természet szeretetét, célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Több ilyen jellegű szervezetben játszik vezető szerepet, 2008 óta szerepel a tévében rendszeresen, mint szakértő vagy műsorvezető tengerekkel, környezetvédelemmel kapcsolatos műsorokban. Tavaly Emmy-díjra jelölték az Xploration Awesome Planet című sorozatáért, melynek producere és házigazdája volt. 2013-ban vette feleségül Ashlan Gorse újságírót, akivel közösen készítette a Karib tenger kincsei sorozatot.

- hirdetés -

A Travel Channelen április 4-től szerda esténként látható Karibi kalózok kincse műsorban Philippe és Ashlan többek közt Calico Jack kalóz eltűnt kincse után kutatnak, amely akár 250 millió dollárt is érhet. Majd egy 1554-ben elveszett aranyrakományt keresnek a texasi South Padre-szigeten, Belize partjainál pedig egy magántulajdonban lévő szigeten hogy egy rejtélyes térképpel erednek a kincsek nyomába. Küldetésük során a természeti erőkkel is szembe kell nézniük: kockázatos búvármerülések, veszélyes futóhomok, orkán erejű szél tarkítja útjukat.  Ugyanakkor gyönyörű tájakon járnak, és lelkes helyiekkel ismerkednek, akik a különféle kalózos legendákról mesélnek.

A kalózokról sok-sok történet kering, ezek közül osztunk meg alább párat.

  • Az Égei-tengerenutazó ifjú Julius Caesart i.e. 75-ben kilikiai kalózok foglyul ejtették, és Pharmakosz-szigetén őrizték 38 napon át. Húsz talentum aranyat akartak kérni érte, Caesar azonban felháborodott azon, hogy csak ennyit, és javaslatára a kalózok ötven talentumra emelték az összeget. Miután megérkezett a váltságdíj, és az ifjú hadvezér kiszabadult, Caesar flottát toborzott, és elfogta a kalózokat.
  • Az egyik leghíresebb kalóz Sir Francis Drake volt, aki uralkodói jóváhagyással is portyázott. Öt hajóval végigfosztogatta a chilei spanyol kolóniákat, majd arra vállalkozott, hogy megszerzi a spanyol kincsszállító hajórajnak, az ún. ezüstflottának a rakományát. Drake szabadalomlevelet kapott I. Erzsébettől, amelyben a királynő felhatalmazta, hogy bárhol megtámadhassa az ellenséges hajókat. Cserébe a zsákmány jókora része a királynő kincstárát illette.
  • Feketeszakáll, azaz Edward Teach a 17. és 18. század fordulóján kalózkodott. Nevét az Atlanti-óceán nyugati részén és a Karib-térségben rettegték. Gúnynevét sűrű, fekete szakállának köszönheti; feljegyzések szerint égő kanócok is lógtak a kalapja alól, hogy még ijesztőbb legyen. Elterjedt róla, hogy zsarnok, ezzel szemben a hajóit mindig legénysége beleegyezésével irányította, és nincs feljegyzés arról, hogy bántotta volna a foglyait.
  • A tengerészek és a kalózok is sokáig úgy gondolták, hogy a nők csak bajt jelentenek a fedélzeten. Ennek ellenére több olyan asszony is volt, aki kalóznak állt, sőt komoly hírnévre tett szert. A 17.-18. század fordulóján élt a kor leghíresebb kalóza, Calico Jack, aki mellett két nő is szolgált (férfi álruhában): Anne Bonny és Mary Read. A legenda szerint kegyetlenek voltak, iszákosak, és nagyon tudtak káromkodni.
  • A 14. században élt Jeanne de Clisson francia nemesasszony, aki miután VI. Fülöp francia kivégeztette a férjét, bosszút esküdött az uralkodó ellen. Angol támogatással felfegyverzett három hadihajót, és vörös vitorlával szereltette fel ezeket. A zászlóshajó a „My revenge”, azaz „A bosszúm” nevet kapta. Jeanne 13 évig vadászott francia hajókra, valamint több tengerparti várost is megtámadott.
  • Minden idők legnagyobb kalózflottájával egy kínai hölgy, Zhèng Shì rendelkezett, aki A Karib-tenger kalózai filmben is feltűnt. Zhèng Shi a Dél-kínai-tengeren volt élet és halál ura a 19. század elején. A kalózkirálynő 17,000 kalóznak parancsolt, és 1800 hajóból állt a flottája.
  • A világ legrégebben és legtöbb epizóddal futó kalózos tévésorozata a japán One Piece („Egy darab”) című anime. A főszereplő Luffy és legénysége Gol D Roger, a megboldogult kalózkirály elrejtett kincsét keresik. Az 1999 óta futó sorozatból már közel 850 epizód készült, jelenleg a 19. évad fut.
  • 2011-ben kalózrekord dőlt meg Angliában. Cornwall városában rendezett jelmezes party-n 8734 tengeri rabló gyűlt össze a parton. A résztvevőknek előírták, hogy a jelmeznek tartalmaznia kell kalózkalapot vagy fejkendőt, buggyos nadrágot és kiegészítőket, ami lehetett papagáj, szablya, kampókéz, faláb vagy szemfedő.
  • Szomália partjainál 2005 óta több mint 225 hajót támadtak meg a helyi kalózok. 2010-ben néhány szomáliai kalóz az India-óceánon elrabolt egy dél-koreai tartályhajót, ami 170 millió dollár értékű olajat szállított. Féléves tárgyalás után a kalózok szabadon bocsátották a hajót, és a 24 tagú legénységnek sem esett bántódása. Állítólag 9 millió dollár (kb. 2,3 milliárd forint mostani árfolyamon) váltságdíjat kaptak a szomáliai rablók, de azt nem tudni, hogy ezt pontosan ki fizette ki.
  • Egy észak-írországi hölgy, Amanda Teague 45 éves korára találta meg az igaz szerelmet egy 18. században elhunyt kalóz szellemében. Amanda elmondta, hogy Jackkel, a szellemmel 2014 óta vannak együtt, amikor úgy érezte, természetfeletti energia fekszik mellette az ágyban. Nemsokára kommunikálni, majd randizni kezdtek. Mivel Az Egyesült Királyságban (így Észak-Írországban is) nem engedélyezett halottal házasodni (van ahol igen: pl. Franciaország vagy Kína), ezért 2018 februárjában olyan területre hajóztak ki, amely egyik „tiltó” ország hatásköre alá sem tartozik, és egy sámán adta össze őket.

Akinek felkeltette a téma az érdeklődésed, kövesd nyomon a Karibi kalózok kincse sorozatot a Travel Channelen szerdánként 20:00-tól dupla epizódokkal (ismétlés szombatonként 20:00-tól, vasárnaponként 19:00-tól).