Főoldal / Hírek / 2019 októberétől betiltják az ausztráliai Uluru megmászását

2019 októberétől betiltják az ausztráliai Uluru megmászását

Az ausztráliai sivatag központban található Uluru (más néven Ayers Rock) az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amit az ausztrál őslakosok szent helyként tisztelnek. Évtizedek óta próbálták elérni, hogy tiltsák be az Uluru megmászást, most végre sikerült.

A világ legnagyobb természetes monolitja (egyetlen kőzetből álló szikla), de tulajdonképpen egy 6 kilométer mélyre húzódó hegy csúcsa, amely mintegy 550 millió éve az óceán visszahúzódását követő földmozgások következtében jött létre. A 348 méter magas és 9 kilométer kerületű szikla anyaga homokkő, arkóza építi fel, mely nagy mennyiségű földpátot és különböző vas-oxidokat tartalmaz. Az összetétele idézi elő színváltozásait: kora hajnalban feketés-mályva színű, napfelkeltekor rózsaszínből majd délben borostyánszínre vált egészen alkonyatig, amikor is arany- rózsaszín átmeneten keresztül eléri az izzó vörös színt.

Az 1930-as évektől az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park látványos monolitja a turisták számára is megmászhatóvá vált, annak ellenére, hogy a föld tulajdonosai, az ausztrál őslakosok határozottan elutasították.

A rendkívüli természeti képződmény nagy hatással van az emberekre, nem csoda tehát, hogy aboriginalok (őslakók) szent helyként tisztelik és életet adó kupolának tartják, ahol a ”Tjukurpa” vagyis az Álomidő szellemek lakoznak. Az Anangu őslakók mitológiája szerint kezdetben volt az Álomidő, mikor is Álom szellemek lakták a világot, ezek a szellemek alakították ki az Álomösvényeket (ahol az emberek kapcsolatba léphetnek a teremtőkkel) és hozták létre a hegyeket, sivatagokat, tavakat és mindennek a közepét, a Vörös központot az Ulurut. Miután elvégezték a dolgukat visszatértek a sziklákba, barlangokba, néhányan pedig felszálltak az égbe. Az Uluru megmászása az aboriginalok számára tehát istenkáromlással ér fel.

Fotó: Alberto …., címfotó: Murray Foubister

Most egy világviszonylatban is előremutató, történelmi döntés született, előtérbe helyezve a fenntartható turizmust. Az Uluru földjének tulajdonosai az Anangu törzs és a nemzeti parkok képviselői betiltották a hegy megmászását. A tilalom 2019. október 26-án lép hatályba, hogy az utazásszervezőknek és a látogatóknak kellő időt biztosítsanak, a már előzetesen lefoglalt túrák teljesítéséhez.

Rendkívül fontos és szent hely, nem játszótér vagy szórakoztató park, mint a Disneyland, azt szeretnénk, hogy jöjjenek ide, ismerjenek meg minket és tanuljanak … Turistákat továbbra is fogadunk csak ezentúl nem lehet megmászni az Ulurut – fűzték hozzá a döntéshez a park tulajdonosai.

Habár aggodalmak merültek fel a tilalomnak a turizmusra gyakorolt ​​hatása miatt, az Ulurut megmászó látogatók száma folyamatosan csökkent az elmúlt években nagyrészt a megnövekedett környezettudatosság és az őslakosok ismeretterjesztő munkája révén.