Főoldal / Érdekességek / Budapesten forgatott a Nemzetközi házvadászok csapata – miért és hogyan keresnek nálunk lakást külföldiek?

Budapesten forgatott a Nemzetközi házvadászok csapata – miért és hogyan keresnek nálunk lakást külföldiek?

Budapest tele van érdekes építészeti megoldású és történetű épületekkel, de a legtöbb már elvesztette régi báját, kopottas bérházzá öregedett, aljában üzlethelyiségekkel. Naponta megyünk el előttük úgy, hogy rájuk se pillantunk. A külföldiek számára azonban mindez új és izgalmas, legalábbis a Travel Channel egy nálunk forgatott epizódja ezt mutatja.

A csatornán látható „Nemzetközi házvadászok” (House Hunters International) epizódjaiban egy-egy amerikai pár vagy több gyermekes család elhagyja otthonát, hogy egy másik távoli országban kezdjen új életet. Keresik azt a lakást vagy házat, ahova legszívesebben beköltöznének és eközben megismerkednek a kiszemelt város történelmével, látnivalóival. A magyar és még további 73 ország nézői eddig leginkább egzotikus helyekre (Karib-térség, kis spanyol város, stb) költözőket követhették nyomon – most, a 82. évadban, az 1000 epizódon túl, végre Budapestre került a sor.

house_hunters_international

Todd és Nancy, a fiatal atlantai házaspár néhány éve úgy döntött, hogy egy kis világjáró kalandra indulnak. Először Spanyolországba költöztek angolt tanítani, majd ismét új országba vágytak. Választásuk Magyarországra, Budapestre esett, Nancy egy itteni nemzetközi iskolában kapott állást, Todd pedig úgy tervezte, hogy vállalkozását innen működteti. Éveken át nézték a Nemzetköz Házvadászokat, és szurkoltak a szereplőknek, hogy azok megtalálják álmaik otthonát egy új környezetben. Így amikor már biztossá vált, hogy Budapestre fognak költözni, jelentkeztek a műsorba, kiválasztották őket – és 2014 márciusában meg is érkeztek Budapestre a forgatócsoporttal.

És ők egész más szemmel nézték Budapestet, mint mi, helyiek. Miután megnézték a kötelező látnivalókat (Parlament, Bazilika, Széchenyi fürdő stb.) elkezdtek lakást keresni – olyat, amely (szerintük) igazán európai, sőt magyar. Patinás lakás a Várnegyedben; stukkókkal díszített magas mennyezetű lakás egy színes csempéjű pesti bérházban; eredeti faparkettás ingatlan, kovácsoltvas-korlátú erkéllyel, ami egy kávézókkal teli utcára néz.

A Budapesten forgatott epizód nálunk 2017. január 16-án volt először látható a Travel Channelen, ebből az alkalomból a tévécsatorna felkérte a Hosszúlépés csapatát, hogy állítsanak össze egy olyan exkluzív (csak négy alkalommal megrendezett) városi sétát, amely a belváros néhány olyan épületét mutatja be, amely előtt sokan szinte naponta megyünk el, anélkül hogy észrevennénk különleges díszeit, megismernénk a hajdan ott élők történeteit. Kíváncsiak vagytok, melyik bérház épült a drezdai Oppenheim palota mintájára? Vagy hogy melyik épület volt az, amely úgy felháborította Hajós Alfréd olimpikon-építészt, hogy naponta követelte annak lebontását? Szeretnétek megtudni, hogy a georgiai házaspár végül hol vett ki lakást Budapesten?

todd_nancy_es_baba

A fenti túrán első alkalommal újságíróként mi is részt vehettünk, amiről bővebben itt olvashattok.

Milyen egy itt elő amerikai család szemszögéből Budapest?

Ami tetszik:

 • mindenütt megtalálható a történelem lenyomata: 100 éve épült csodás házak, sokukon a háborús pusztítás nyomai, ugyanakkor a modernizáció és rekonstrukció folyamata
 • éjszakai séta a Duna-parton, a kivilágított hidak
 • a sok egyedi kávézó
 • a jó éttermek
 • a magas mennyezetű, nagy ajtós, parkettás lakások

Ami nem tetszik vagy furcsa:

 • többnyire barátságtalan eladók a boltokban, nem túl segítőkész ügyfélszolgálatok
 • a műszaki termékek és baba-holmik nagyon drágák (néha négyszerese, mint az USA-ban)
 • nehéz visszaváltani termékeket (sok bolt egyszerűen nem vesz vissza árut, vagy nem fizeti vissza az árat, hanem le kell vásárolni – ez teljesen eltérő az amerikai gyakorlattól)
 • az éttermekben sokszor ráteszik az asztalra a „foglalt” táblát már órákkal azelőtt, amikorra a foglalás szól, és addig sem engednek odaülni másokat

A legszebb, legkülönlegesebb látnivalók:

 • Buddha-Bar Hotelnek helyt adó felújított Klotild-palota a Ferenciek terén
 • Széchenyi fürdő
 • a „Cipők a Duna-parton” emlékmű