Főoldal / Érdekességek / Az Inferno forgatási helyszínei Firenzétől – Budapestig

Az Inferno forgatási helyszínei Firenzétől – Budapestig

Megérkezett a mozikba a várva várt Dan Brown saga harmadik része az Inferno (A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok után ), amelyben ismét Robert Langdon professzor nyomozását követhetjük végig, ezúttal a fókuszban a toszkán főváros, Firenze került. A 2013-ban megjelent könyvet követően Firenzét ellepték az Inferno rajongók, hogy Robert Langdon nyomában járva felfedezzék a legapróbb titkokat is és végigjárják a könyvben szereplő helyszíneket.

Dan Brown Inferno című könyvéből készült film forgatási helyszínei Firenze, Velence, Isztambul és Budapest. Bár Budapest nem szerepel az eredeti történetben a stáb mégis hónapokat töltött az etyeki Korda stúdióban és számos külső jelenetet is rögzítettek Budapest utcáin. A könyvben szereplő turisták által is igen népszerű városokban és nevezetességeikben csak néhány napos forgatásokra volt lehetőség, így került a képbe Budapest, mely a filmstúdión kívül is tökéletes, ha épp egy európai várost kell megelevenítenie.

Spoiler, azaz a cikk cselekményleírást is tartalmaz!

Tom Hanks szerepe szerint, a Harvard Egyetem szimbólum kutatója, Robert Langdon, aki egy kórházban tér magához amnéziásan és látomásoktól szenvedve. Aki segít neki visszanyerni emlékeit és megmenteni az emberiséget (egy ideig) az Felicity Jones alias Dr. Sienna Brooks. Együtt róják Firenze, Velence és Isztambul utcáit, és hatolnak be a város emblematikus épületeibe nyomok után kutatva. A történet kulcsa ezúttal is egy klasszikus, a Ben Foster által alakított fő gonosz ugyanis rajong Dante Isteni színjátékának a Pokolról szóló részéért, így Langdon professzornak Dante titkos jeleit kell megfejtenie, hogy megmentse a világot egy pusztító vírus kiszabadulásától.

P1250684 Fotó: Alice.F

A film nyitó jelenetében szereplő nyolcszögletű harangtorony a Badia Fiorentina Firenze egyik legrégebbi templomának harangtornya, melyet Dante is megemlített az Isteni színjátékban, majd a 14. században Boccaccio itt olvasta fel Dante műveit.

A film egyik akciójelenetében Langdon és Sienna a Pitti palota mellett fekvő Boboli kert gyönyörű szobrai és szökőkútjai között menekül, majd a Vasari ajtón bejutva, a Pitti-palotát és a Palazzo Vecchiot összekötő Vasari-folyosón és az Uffizi képtáron át jutnak el a Palazzo Vecchióba.

pitti-palota_firenzeFotó: interbeat

Firenze történelmi belvárosának különleges építménye, a Vasari-folyosó egykoron arra szolgált, hogy az uralkodó Medici-család lakóhelyéül szolgáló Pitti-palotát és a kormány székhelyét a Palazzo Vecchiót összekösse. Ez a fedett folyosó, áthalad az Arno feletti Ponte Vecchión és a Santa Felicita-templomon, ahova a Mediciek misére járhattak anélkül, hogy keveredjenek a köznéppel. A folyosó falain helyezték el az Uffizi világhírű, több mint 1600 művet számláló portrégyűjteményének nagy részét. A folyosó csak csoportosan, idegenvezetővel látogatható.

Firenze monumentális városházának a Palazzo Vecchionak a falai közt is forgattak, ahol az Ötszázak termében A marcianói csata című festményt vizsgálja Langdon professzor. Ám azt a jelentet, amikor felfedezik Dante halotti maszkjának eltűnését, valójában a budapesti Néprajzi Múzeumban vették fel.

otszazak-terme_palazzo-vecchio_firenze

A filmben főhőseinknek a Palazzo Vecchioból egy titkos átjárón – Örményországon – és az Ötszázak terme fölötti padlástéren keresztül sikerül kijutniuk. Langdon professzor viccesen megemlíti, hogy mi mindenre volt jó “A titkos folyósok túra”. A vezetett túra valóban létezik, itt akár jegyet is foglalhatsz rá.

paradicsomi-kapi_keresztelokapolnaFotó: nekotank

 

A halotti maszk után kutatva a főszereplők eljutnak a firenzei székesegyházhoz.  A híres firenzei székesegyház Il Duomo előtt található a Dóm téren (Piazza del Duomo) álló Szent János Keresztelőkápolna (Battistero San Giovanni), a város egyik legöregebb, közel ezer éves, nyolcszögletű márványépülete fontos szerephez jut a filmben. Langdon professzor a csak különleges alkalmakkor használatos keleti kapun, Ghiberti fő művén keresztül lép be a kápolnába. A kaput Michelangelo mondása miatt „méltó lenne arra, hogy a Paradicsom kapuja legyen” gyakran csak a Paradicsomi kapunak emlegetik. Ebben a 11. századi nyolcszögletű épületben keresztelték meg többek között az olasz költőt Dantét és a város lakosságának nagy részét is.

szent-mark-bazilika_velenceFotó:  Dan Costin
Firenzéből a nyomok Velencébe vezetnek, ami mindössze 2 órás vonatútra van. A pályaudvarról Langdon professzor és Sienna a Canale Granden keresztül érkezik meg a Szent Márk térre, ahol Langdon professzor és Sienna doktornő a nyomokat követve eljutnak a Szent Márk templom főkapuja felett álló bronzlovakig. Velencébe is menekülniük kell,  a Szent Márk-bazilikából  a föld alatt próbálnak  kijutni. A föld alatti jelenteket már az óbudai Kiscelli Múzeumban berendezett kápolnában forgatták, amely a vastag falak és az alacsony boltívek miatt tökéletes középkori hangulatot áraszt.
Az isztambuli forgatási helyszínek nem kevésbé lenyűgözőek. Feltűnik a filmben a mesés Hagia Sophia, a bizánci katedrális, melyet előbb mecsetté, majd később múzeummá alakítottak. Légi felvételeken végigrepülhetünk a leghíresebb tereptárgyak között, ahol felbukkannak az egykori Konstantinápoly falai és a Boszporusz tengerszoros.
A Bazilika Ciszterna az egyik legkülönlegesebb turisztikai attrakció Isztambulban. A forgatás miatt négy napra bezárták a 6. században épült föld alatti víztározót, ahol a 336 oszlop egyikét tartó titokzatos fordított Medusa fej is fontos szerepet kap a film zárójelenetében.
Bár a regény nem Budapesten játszódik, a film egy igen jelentős részét a főváros utcáin, illetve a Korda stúdióban forgatták. A fejsérülés miatt látomások gyötrik Tom Hankst az Inferno elején. Pestises maszkos alakok, kifordult fejű, megcsonkított és elcsúfított képű emberek járják a várost, megidézve Dante Isteni színjáték-ának első helyszínét, a Poklot. A többször is felbukkanó, nyugtalanító álomképeket az Andrássy úton, illetve az Operaháznál vették fel. A Gutenberg téren – ahol Tom Hanks kórházi hálóingben rohangált – vették fel a kórházból menekülős jelenteket.  De feltűnik a filmben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja is. Továbbá néhány szabadtéri helyszínt is használtak, mint például a Keleti pályaudvart.