Látogatóban a maszáj törzseknél Tanzániában

Négy hónapos afrikai utamnak első állomása Tanzánia, azon belül is Arusha. Arusha, Tanzánia északkeleti részén, a Kilimandzsáró melletti Meru hegy lábánál fekvő mintegy 4OO ezres település. Virágzó turista- és konferencia-központ, mely a Kelet-afrikai Közösség székhelye, és ahogy a helyiek büszkén konstatálják, Afrika pontos földrajzi közepe.

- hirdetés -

A város főleg azok körében népszerű, akiket a szafari izgalma vonz a fekete kontinensre. Itt találkoznak ugyanis a világ minden tájáról érkezett utazók, hogy a korán kelő nappal elinduljanak felfedezni Tanzánia leghíresebb nemzeti parkjait,  hogy tanúi lehessenek a szavanna nap, mint nap megismétlődő természeti csodáinak, a nagy üldözésnek és vadászatnak, amit mindenki látni remél. A Ngorongoro vadrezervátumban, a Szerengeti- , az Arusha és Manyara Tó Nemzeti Parkokban elefántot, oroszlánt  krokodilt, leopárdot, sakált, gnú-, és bivaly csordákat figyelhetnek meg az ide látogatók.

maszaj_Tanzania_2

Nekem három hónapos kutatómunkába telt, míg végül teljesen véletlenül egy román fotós segítségével rátaláltam az itt élő helyi vezetőmre, Joelre, hogy elvigyen másodmagammal a maszáj és hadzabe törzsek területére.

- hirdetés -

maszaj_Tanzania_5

Miután a két napra való szükséges vizet bepakoljuk a terepjáró hátuljába, felkanyarodunk az újonnan épített útra, hogy elinduljunk Mto wa Mbu, vagyis a Szúnyogok folyója felé, ahol a  maszájok élnek. Elhagyva Arusha zsúfolt, színes tereit a Ngorongoro kráter felé közeledve a tipikus afrikai városi tájkép teljesen kicserélődik. Száraz homokot fúj a szél, orromban érzem, ahogy a lehúzott ablakon kikönyökölök. A völgyben megbújó falvak szalmából és sárból tapasztott házai előtt vékony férfiak pakolják le az eladásra szánt faszenet a teherhordó szamarak hátáról. A vizet merő asszonyok megállnak a munkában, ahogy elhajtunk a kertek előtt, és kíváncsian utánunk néznek.

maszaj_Tanzania_3

A maszájok, akik eredetileg Szomália területéről származó, harci életformára berendezkedett törzsek, több mint 150 éve élnek Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén, a Ngorongoro Kráternél. Annak ellenére, hogy viszonylag kis népességű csoport, számuk 1-1,5 millióra tehető, talán az egyik legismertebb etnikum Kelet-Afrikában, a megmaradt  félnomád, pásztorkodó életmódjuk, a feltűnő öltözékük, szokásaik és a lakóhelyük a nemzeti parkokhoz való közelsége miatt.

maszaj_Tanzania_7

A büszke harcos nép számára, mely nemcsak a saját területét védi, de korábban rablóhadjáratokat is vezetett a szomszédos törzsek ellen, ma a marhatenyésztés jelenti a megélhetést, még a lányok értéke is az állatok darabszámában fejeződik ki. Mivel számolni sokan nem tanulnak meg, jószágaikat arcról, magasságról, testfelépítésről ismerik fel, sokukat pedig egy felhevített vassal bélyegzik meg.

maszaj_Tanzania_13

A közösség korcsoportokra osztható. A fiúk körülmetélésük időpontjáig, vagyis 7-15 éves korukig a szüleik kunyhóiban élnek, az állatok őrzésével és tartásával foglalkoznak. Ezalatt az idő alatt elsajátítják a vadászat és az ősi rítusok tudományát, majd a minden hetedik éveben megrendezett körülmetélés ünnepélyes ceremóniájának keretében fiatal harcosokká válnak.

- hirdetés -

maszaj_Tanzania_12

Két óra autózás és egy kerékcsere után végre megpillantjuk a szavannán épült, hat sárkunyhóból manyattából álló falut, ami előtt botra támaszkodó fiatal férfiak csoportja áll. Mikor megállunk előttük terepjárónkkal, mindannyian felénk fordulnak. Hagyományos öltözetük a vörös, lila illetve a mélykék lepel, melyet meghatározott formában magukra tekernek, teljesen elüt a szavanna rejtőzködő színvilágától.

maszaj_Tanzania_11

Úgy tartják, ez elrémiszti a körülöttük ólálkodó vadállatokat. A közösség itteni tagjai a maszáj társadalom körülmetélés előtt álló ifjai, és azok a Joelhez hasonló 3O év felettiek, akik harcos pályafutásukat befejezve fegyvereiket feleségekre, marhákra cserélik.

- hirdetés -

maszaj_Tanzania_4

Legtöbbjüknek hosszúra nyúlt, nagyra lyukasztott, számos ékszerrel díszített fülcimpája van, amit gyakran dohány tárolására is használnak. Hajukat megnövesztették, metszőfogukat kihúzták, és ettől kezdve már növényi ételt is fogyasztanak. A férfiaknak több felesége is lehet, de mindegyiknek külön házat és megélhetést kell teremtenie. Joel elmondása szerint ezen a maszáj területen él egy 9O éves ember, akinek 21 felesége, 93 gyermeke, 3OO unokája, és 1OOO tehene van. A helyi tanács külön iskolát építtetett az unokák részére.

Harcosokkal itt nem találkozunk, ők külön falvakban élnek, akik hitük szerint csak friss hússal, tejjel, sajttal és a marhák nyaki ütőerénél frissen csapolt vérrel táplálkozhatnak.

maszaj_Tanzania_6

Mikor Joel mosolyogva odalép a férfiakhoz, családtagként üdvözlik őt, majd tartózkodva velünk is kezet ráznak. Az ideiglenes táborhely csendes, az állatokat már korán kihajtották a gyerekek, egyedül az asszonyok serénykednek: egyesek friss tehénürülékből és sárból dagasztanak alapanyagot, hogy az épülő kunyhók vesszővázból készült szerkezetét ezzel tapasszák meg, mások a csecsemőiket pesztrálják.

- hirdetés -

maszaj_Tanzania_14

A férfiak vezetésével leülünk az egyik viskó elé, és elkezdődik az ismerkedés. Míg mi, vendégek a mézből, egy speciális fának a kérgéből és vízből erjesztett méregerős alkoholt, kangarát iszunk, az asszonyok is feloldódnak, kíváncsian mellénk telepednek, és percekkel később már magukkal visznek. Maszáj kendőt terítenek a vállamra, merev, gyöngyökkel gazdagon díszített ékszert tesznek a nyakamba, és közben szégyenlősen nevetnek.

maszaj_Tanzania_9

A lányok korábban szintén beavatási szertartáson estek át (csiklócsonkítás), de mára ezt a kormány betiltotta. Nagyon fiatalon mennek férjhez a volt harcosok korcsoportjába tartozó férfiakhoz. Mindennapi háztartási feladataik közé tartozik a vízhordás, a gyereknevelés, az agyagedények készítése, a ruhának való állatbőrök feldolgozása, és a kunyhók építése is.

- hirdetés -

maszaj_Tanzania_1

Hagyományos öltözeteikben és ékszereikben az élénk színeket kedvelik, és a ruha árnyalatának megválasztása különös jelentőséggel bír. Például a tetőtől talpig feketébe öltözött nőre különösen ügyelni kell, mert annak 1-3 hónapos csecsemője van, míg a kékbe öltözött asszony, aki ékszereket visel házas és már nagykorúak a gyermekei.
maszaj_Tanzania_2

maszaj_Tanzania_8

Copyright © 2015  Balogh Boglárka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.