Főoldal / Úticélok / Külföldön / Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit..

Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit..

“Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit” – szól a spanyol közmondás, ami kíváncsivá tett, így nem hagyhattam ki az adódó lehetőséget és – néhány granadai barát és az unokatesóm segítségével, akik nemcsak szállást, de idegenvezetést is biztosítottak – magam is meggyőződtem róla.

Granada Spanyolország déli részén a Sierra Nevada lábánál fekszik, Andalúzia tartományban. A város fölé magasodó dombokon található a világ egyik leglátogatottabb műemléke, az Alhambra.
A mór palotaegyüttesre érdemes egy fél napot szánni, de akár egész napos program is lehet, ha valaki teljes egészében be akarja járni. Egyszerre erőd, palota és egy kis város. A palotán belül található a La Alhambra Múzeum is, amely hét termén keresztül mutatja be a spanyol-muszlim kultúrát és művészetet.

alhambra_granda_02 [irp posts=”21050″ name=”Szupertitkos tengerpartok és extrém víziparkok a Travel Channelen! – Játssz a Travel Channel-kvízünkön!”]

A mór erődítmény egyik kapujának homlokzatán látható egy kéz, az ellentétes oldalon lévő kapun pedig  egy kulcs, a spanyol barát szerint úgy tartják: ha a kéz találkozik a kulccsal, a város elpusztul.
Az Alhambrával szemben lévő domboldalon fekvő régi mór negyed, az El Albaicín, az UNESCO Világörökség részét képezi. A szűk, macskaköves utcái máig őrzik régi bájukat és kitűnő hely, hogy felfedezzük a mór építészetet. Nem utolsó sorban pedig remek kilátást nyújt az Alhambrára.

albaicin_granada_02

A Plaza Nueva nevű tere Granada központja, a fiatalok körében kedvelt találka hely esténként, de itt található a királyi kancellária is.

plaza-nueva

Innen könnyen megközelíthető a Sacromonte, ahonnan a híres spanyol tánc a Flamenco is származik. Ezt a különleges városrészt domboldalba vájt barlanglakás teszik érdekessé. Az ajtók a Daro völgyére néznek. Néhány cigány barlanglakás ma múzeumként működik. A szűk utcákon felfele baktatva (mert ugye normális ember nem fentről jön le,hanem lentről fel és ezt mind 40 fokban) a kaktusz gyümölcsöt és a kutyagumit kerülgetve néha megálltam szusszanni, közben a kilátás leírhatatlan volt. Az egyik irányba szinte az egész várost be lehet látni, szemben az Alhambra és a völgye, a másik irányban a hegyek.

sacromonte_granad_01

Granada katedrálisát egy szűk térről lehet megközelíteni, kívülről nem gondoltam mi vár rám bent. Kár lett volna kihagyni.  Az öthajós reneszánsz templom belül hatalmas. Ennyi orgonát nem láttam még egy helyen. Mellette található a Királyi Kápolna.

katedralis_granada_05

A következő napokban unokatestvérem mutatta meg néhány kedvenc helyét a környéken.

almeria

Az első megállónk Almeira volt, mely kikötővárosként már az ókorban is jelentős szerepet töltött be. A középkorban a mór kalózok bázisaként szolgált, amíg ki nem űzték őket. Emléküket egy hatalmas mór erőd őrzi, az Alcazaba.  Az erődből csodás kilátás nyílik a tengerre, a háta mögötti dombon pedig impozánsan fut végig a kínai nagyfal miniatűrje, az erőd fala, aminek  végén a a Megváltó Krisztus integet kicsiben.

alcazabaalmeira_02

alcazaba_almeira_05

Belül mesés, buja kertekben sétálhatunk a nyári forróságban is. Kívül egy őrtorony található, valamint az egykori palota romjait lehet megtekinteni.  Az  Alcazaba tetejére felkapaszkodva csodálatos panoráma tárult elénk, de csak néhány pillanatig, mert jött az őr és lefütyült minket a tetejéről, ahova nem szabadott volna felmászni.

alcazaba_almeira_04

Almeira homokos tengerpartja után megnéztük a mindössze 15 percre lévő Costacabanat. A kavicsos stranddal és a drága nyaralókkal szegélyezett tengerpart tényleg szebb és különlegesebb, mint a város strandjai.

costacabana

Az Ibériai-félsziget dél-keleti csücskében van Andalúzia legnagyobb part menti védett területe, a Cabo de Gata Nemzeti Park. A csodás strandokkal és izgalmas tájakkal tarkított park egyik sziklaszirtjén áll a Cabo de Gata világítótorony. A part közelében lévő sziklák igazán különlegessé teszik a látványt. A látványt és a természeti adottságokat sokan ki is használják, számos filmet és videoklipet forgattak már itt. A leghíresebb közülük talán az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag illetve A Jó, a Rossz és a Csúf filmek , de Jamiroquai Cosmic Girl című videoklipjében is feltűnik az idevezető szerpentin.

cabo-de-gata_01

Majd életem legfinomabb ebédjét kaptam.  Egyébként is imádom a tengeri herkentyűket, de aki arra jár semmiképp ne hagyja ki a parton található vendéglőben a paellat.  Ez a spanyolok leghíresebb étele; sáfránnyal ízesített rizs megspékelve kagylóval, polippal, rákkal és a végén citrommal locsolva hihetetlen ízorgiát biztosít, amit tinto de veránoval öblítettem le.

paella

Ezután elvitt egy titkos strandra, egy turistáktól mentes eldugott helyre, a Playa de los Muertos-ra. Először nem értettem miért annyira titkos… oké, hogy a holtak tengerpartja a jelentése magyarul, még az is rendben van, hogy a hegyről le kell menni egy elég hosszú bokatörős úton, végül apró kavicsos partszakasz jön pár száz méteren át, ami tökéletesen tiszta, de ez miért titkos? Aztán rájöttem mikor már a negyedik pucér pasi jött velem szemben.

playa-de-los-muertos_01

10 nap alatt sok gyönyörű helyen jártam, iszonyú jó kajákat ettem, és mára elmondhatom, hogy én is láttam Granadát, bár a titkos tengerparti kiruccanás után talán többet is mint akartam.

Copyright © 2017 Molnár Krisztina. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.