Főoldal / Úticélok / Külföldön / Óriások között a Dolomitokban

Óriások között a Dolomitokban

A Budapesttől 750 km-re fekvő Dolomitok, Észak-Olaszországban, legnagyobb része pedig Belluno megyében terül el. A világörökség része, nevét a francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu-ról kapta, aki az 1700-as évek végén vizsgálta a hegységet.

Régóta terveztem egy fotós túrát Olaszországnak ezen részére. Nagyon sok képet láttam a környékről és teljesen lenyűgözött, hogy ilyen hihetetlen hegycsúcsokat lehet találni Magyarországtól pár órányira. Elkezdtem a szervezést, hogy barátaimmal meghódítsuk és lencsevégre kapjuk a Dolomitok csúcsait. Borca di Cadore kis falujában találtunk szállást, ahonnan viszonylag egyszerűen megközelíthetőek a kiszemelt helyszínek. 10 napot töltöttünk el és a tervezett 8 helyszínből 5-öt sikerült is megnézni. Ezeket mindenképpen érdemesnek tartom egy látogatásra.

Tipp: Cortina d’Ampezzo központibb helyen fekszik.

10 napot töltöttünk el és a tervezett 8 helyszínből 5-öt sikerült is megnézni. Ezeket mindenképpen érdemesnek tartom egy látogatásra: Tre Cime di Lavaredo, Cinque Torri, Passo di Giau, Lago di Limides, Fannes-Sennes-Brais Nemzeti Park

A környéket a különleges tavak, mesébe illő hegycsúcsok és mély völgyek teszik felejthetetlenné. A hegységben található magnézium miatt mindig máshogy reagál a rá eső fényre, naplementében vörösbe, rózsaszínbe burkolózik. Ez a jelenség olaszul enrosadira-nak nevezik azaz a  sziklacsúcsok izzása.

cinque_torri_gaborboszormenyiphotography

Amennyiben túrázni is szeretnénk, az utazást érdemes nyár közepére vagy ősz elejére időzíteni, ilyenkor viszonylag könnyen járhatóak a túra utak. Ennek ellenére meleg ruhával ilyenkor is kötelező készülni, 2000 méter magasságban még júliusban sem ritka az 3-7 fok.  Barangolásunk során pár Refugio-ban (hütte, menedékház) betérhetünk egy forró teára, olasz tésztára, illetve adott esetben pár éjszakát ott is tölthetünk.

Tre Cime di Lavaredo

Cortina d’Ampezzo városától egy órányira, északkeletre, Misurina falucska irányában található Tre Cime di Lavaredo talán a leglátványosabb hegycsúcs a Dolomitokban.

Info: A területre való belépésért autónként 25 eurót kell fizetni.

tre_cime_gaborboszormenyiphotography

Miután feltérképeztük a parkot, megpihentünk a Malga Refugioban és elkezdtük a fotózást. 2265 méteren vagyunk, a felszakadozó felhőzet és a lemenő nap nagyszerű fényeket produkál. Épp a Tre Cime (Három Torony) 3000 méter magas hegycsúcsaihoz állítgatom a gépemet, amikor hátranéztem és ez a látvány fogadott. Kicsit kapkodva, fel alá rohantam, hogy megtaláljam a tökéletes helyet a kompozícióhoz. Gyorsan kellett cselekedni, mert a felszálló pára és a felhők csak pár percig mutatták ezt a különleges látványt.

touchoflight_gaborboszormenyiphotography

 

Fanes-Senes-Braies

Kanyargós szerpentineken az út körülbelül 2 órát vesz igénybe Cortina d’Ampezzo városától a 25 000 hektáron elterülő Fanes-Senes-Braies Nemzeti Park bejáratáig. Közepesen nehéz túra, az első 200 méteren 600 méteres szint különbséget kell leküzdeni, ezért érdemes korán indulni. Egészen magával ragadó az intenzív tavaszi illat, amit talaj közelében éppen nyíló apró virágok árasztanak. Már-már festői, ahogy a lassú patak átcsörgedezik a vad lovakkal tarkított, virágzó völgyeken. Fantasztikus hely, rengeteg túra útvonallal és persze fotós témával.

fanes_sennes_braies_gaborboszormenyi

fanes_sennes_braies2_gaborboszormenyi

fanes_sennes_braies3_gaborboszormenyi

 

Lago di Limides

Talán ez a helyszín fekszik a legközelebb Cortina d’Ampezzo városához. Egy apró hegyi tavacska, ami 30 perces autózással meg is közelíthető. A túra sem megerőltető a maga 100 méteres szint különbségével. Végcélunktól a Tofana di Rozes hegységre tárul tökéletes kilátás, amely kevésbé szeles időben, remekül vet tükörképet a Limides tavacskára.

lagodilimides_2_gaborboszormenyi

lagodilimides_gaborboszormenyi

 

Passo di Giau

Utunkat tovább folytatva nyugati irányba, elérjük a hegységrendszer kapuját, amely a Boite-völgyben fekvő Cortina d’Ampezzo várost köti össze a Fiorentina-völgyben fekvő Colle Santa Lucia és Selva di Cadore községekkel. Az átjáró sajátos panorámájával, fantasztikus látványt nyújt. Túránk közben kétszer is elkapott minket a jégeső és be kellett húzódnunk a közelben lévő vendégházba. Megérte kivárni a vihar végét.

passo_digiau_2_gaborboszormenyi

passo_digiau_gaborboszormenyiphotography

Az Dolomitokban élő  emberek nagyon kedvesek és segítőkészek. A természeti adottságok, az helyiek vendég szeretete, és ételek miatt mindenképpen visszatérünk. A késő őszi időjárás pedig alkalmat ad arra, hogy az aranysárga fenyőket és havas hegycsúcsokat egyaránt megörökítsük majd.
Gábor további fotóiért kövessétek Facebook-oldalát!

Copyright © 2017 Böszörményi Gábor. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.