Okinawa gyöngyszemei

Ismerkedjetek meg egy méltatlanul elhanyagolt felével a világnak az okinawai szigetcsoporttal. Japán legdélibb tartományáról van szó, amely a Ryūkyū-szigeteket foglalja magában, észak-déli irányban húzódik kb. ezer kilométer hosszan.

- hirdetés -

A hőmérséklet egész évben a 20°C környékén van, ezért nagyon kellemes kirándulóhely. Bár a hivatalos nyelv a japán, de van egy helyi nyelv is, az okinawai, ami teljesen eltér az anyaország nyelvétől, viszont az amerikai csapatok jelenléte miatt az angollal egészen jól el lehet boldogulni errefelé.

Onna_Okinawa_Japan

Várhatóan a Nahai Nemzetközi Reptérre fogunk érkezni, legvalószínűbb, hogy más japán városokból, hiszen rendszeresek ide az olcsó, fapados járatok is, illetve gyakran indul Koreából és Taiwanról és sok egyéb országból is gép ide. A reptérről az automata vezetésű monoraillel egyszerűen és viszonylag olcsón lehet bejutni a városba, ez önmagában is élmény, hiszen ritkán utazhat az ember ilyen egysínes mágnesvasúton. Amennyiben jobban szeretnénk bejárni a főszigetet, a legjobb megoldás, ha autót bérelünk. Általában az autóbérlés Japánban kicsit problémásabb lehet, nem mindenhol fogadják el a nemzetközi, illetve a magyar jogosítványt, viszont ezt Okinawán soha nem tapasztaltam még, itt már többször béreltünk autót.

- hirdetés -

Yui Rail monorail_Okinawa_Japan

Naha a tartomány fővárosa, ahol már magában is rengeteg látnivaló van. Nem szabad kihagyni a Shuri-kastélyt, a Fukushuen kínai kertet, a kikötő északi részén található halpiacot, ahol isteni sushit fogyaszthatunk,  a Shuri környékén levő Shikinaen kínai kertet, illetve esténként a nyüzsgő Kokusai utat, ami tele van bizarr, turistabarát és okinawai boltokkal is. Ez a környék szolgál rá legjobban a „japán Hawaii“ becenévre. A városban könnyedén elközlekedhetünk monorail vonattal (itteni nevén Yui Rail), amelyhez létezik egy- és kétnapos bérlet is, illetve természetesen gyalog. Aki mégis az autó mellett dönt a városon belül is, jó, ha figyelembe veszi, hogy a benzinárak nagyjából a magyar árakhoz hasonlóak, viszont a parkolás sokkal többe kerülhet, a legtöbb parkoló fizetős.

Shuri-kastely_Okinawa_JapanShuri-kastély

Érdemes egy napot szánni egy hajós kirándulásra már Nahából is, úgy egy órányira van innen komppal Tokashiki szigete, ez van a legközelebb, amely a Kerama-szigetekhez tartozik, amelyek közül ez csak egy csodás példa a trópusi szigetekre. Jó hír, hogy Japánban nem annyira népszerű a napozás, ezért soha nem találkozunk európaian zsúfolt strandokkal. Tokashikin is van lehetőség autóbérlésre, amire szükség is lehet, mert eléggé hegyes-völgyes a környék, ezért biciklivel is problémás a közlekedés, viszont sok a szép partszakasz.

Tokashiki_Okinawa_JapanTokashiki

Amennyiben időnk engedi, feltétlenül érdemes északabbra is elkalandoznunk, a főszigeten található ugyanis a Churaumi nevű akvárium, ami önmagában egy egésznapos elfoglaltság. Itt található a világ második legnagyobb medencéje több cetcápával, virágkiállítás, delfinshow, egy belső, csodaszép strand, illetve egy skanzen, régi okinawai épületekkel. A környéken könnyedén találhatunk olyan éttermet, ahol megkóstolhatjuk akár a teknőshúst is, amennyiben nem elégszünk meg a friss halak kifogyhatatlan tárházával, illetve az okinawai furcsa külsejű goya zöldséggel és a lila krumplival. Ne felejtsük, Okinawán a legmagasabb  – az amúgy sem alacsony japán – átlagéletkor sem, egész pontosan a világ legöregebb emberei laknak itt, 1,3 millió ember közül 740 jelenleg több, mint 100 éves.

Churaumi_Okinawa_Japan

Sajnos a szigeten belüli tömegközlekedés nagyon nehézkes, vannak ugyan távolsági buszok, de lassúak és drágák is. A sziget legfelső részén sziklás, festői szépségű partokat találunk. Ha visszafelé csorgunk Naha felé, kisebb, eldugottabb szigeteket is találunk csodálatos és üres strandokkal, például ilyen az Ikei-sziget, ahova hosszú hídrendszeren át jutunk el, amely átvisz a Henza- és a Miyagi-szigeten is.

- hirdetés -

Ikei-sziget_Okinawa_Japan

Akik kastélyra vágynak, azoknak is kielégítheti az igényét a Nakagusuku-kastély romja is, ahonnan szép kilátás nyílik a tengerre is. Ha valaki rettegni szeretne, a Nakagusuku mellett található az elhagyott Royal Hotel, mindazonáltal ennek meglátogatása törvénytelen, táblával jelzik a bejáratnál, hogy tilos a bemenetel, de könnyedén felfedezhetjük. Érdemes tudni, hogy a helynek rendkívül sötét múltja van, a szóbeszéd szerint tele van szellemekkel, bár az ilyen témájú felfedező csoportok és mi se láttunk semmiféle természetfeletti tevékenységet itt. Az amerikai katonáknak szigorúan tilos bemenniük a hotelba, számukra külön egy American Village elnevezésű fröccsöntött városrész szolgálja a szórakoztatást, óriáskerékkel, még nyáron is kivilágítva, mint egy karácsonyi vásár (tényleg, karácsonyfák is voltak) és isteni ételekkel.

American Village_Okinawa_Japán

Naha alatt is sok programot rejt a környék, dél-keleten említésre méltó szépségű a Kudaka-sziget, ami végre kerékpárral is egyszerűen bejárható (gyengébbeknek van pár bérelhető elektromos bicikli is, de azok fogynak leghamarabb) és egy napot könnyedén el lehet itt is tölteni.

- hirdetés -

Kudaka-sziget_Okinawa_Japan

Akik kultúrára is vágynak, megismerhetik a környék érdekességeit egy valódi skanzenben, az Okinawa Worldben, ahol ellátogathatunk egy szép cseppkő-barlangba is és megcsodálhatunk helyi táncokat és egyéb népszokásokat is. A közelben található a Peace Memorial Park is, amely a Második Világháború elesettjeinek állít emléket. Mielőtt újra repülővel elhagyjuk a szigetet, a reptér alatt van egy híd, ahol megállhatunk teljesen legálisan és nagyon közelről csodálhatjuk a lemenő napot és a felszálló repülőket.

Okinawa World_Okinawa_Japan

Részletesebb útleírásokat és még több fényképet találtok egész Japánról az alábbi blogon illetve a blog hivatalos Facebook-oldalán.

Copyright © 2016 Tilli Miriam. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -