Görögország rejtett csodái: Samos

Samos igazán speciális, nagyon ‘komplett’ sziget, szerintem mindenféle igényt képes kielégíteni. Komolyan teljesen érthetetlen a számomra, miért nem kapták fel a világban eddig. Na persze, nagyon is jól van ez így mindazoknak, akik mostanság vetődnek arrafelé… 🙂 / Nézd meg a legjobb  szállásokat Samos szigetén /

- hirdetés -

…Fenti értetlenségem oka az, hogy mindenféle üdülési és utazási mód szerelmesei megtalálhatják a szigeten a számításukat, mely ráadásul méreteiben is a tökéletest közelíti: nem túlságosan nagy ahhoz, hogy ha valaki ide utazik, akkor le kelljen mondania fontos látnivalókról, de nem is túlságosan kicsi ahhoz, hogy hamar ráunjunk, hogy ne legyen még érdemleges megnézni való. Mindehhez pedig a görög szigeteken általában tapasztaltakhoz képest remek úthálózatot is kapunk (ráadásul a megszokottnál szélesebbek, jobban autózhatóak is), az ápoltság és tisztaság pedig színvonalasabb a a megszokottnál.

Samos_04

Szóval, tényleg mindenkinek való. Aki csak a parton szeretne pihenni, de azt úgy, hogy minden de minden kellemesség és kényelmesség karnyújtásnyira legyen tőle, az válassza Marathokampos vagy Kokkari térségét, ahol előbbi esetében egy sok kilométeres, viszonylag szélvédett, aprókavicsos partot, utóbbi esetében pedig egyrészt egy bájos kisvárost, másrészt egymástól gyalogjárásnyira fekvő szépséges kék és zöld színben játszó öblöket találunk.

- hirdetés -

Samos_03

Samos_07

Aki üdezöld, bámulatosan változatos, sűrű vegetációban szeretne alig járt utakon kirándulni, szintén jó helyen jár itt; a sziget legmagasabb, fehér sziklasipkás hegye 1600 méter fölé ér, de emellett is még olyan kirándulóhelyek vannak, mint az ún. Fülemüle-völgy, ahol még a forró augusztusi napokban is pompás klíma uralkodik, köszönhetően az akár évszázados és változatos erdőségeknek, ligeteknek.

Aki a görög kultúrát, és annak egy egészen speciális mixét keresi, ahol az antik és a modern világ találkozik, nos, jobb helyen nem is járhatna. Talál itt mitológiai és történelmi emlékeket is az utazó, mindezt vegyítve a Pitagorasz-kultusszal, ugyanis itt született, majd az athéni évek után ide tért vissza a nagy matematikus. Mindez pedig ‘nyakon van öntve’ egy nagyon is mai, nemzetközi szinten is jegyzett borkultúrával.

Samos_02

Samos_01

De mindazok, akik kifejezetten nyugodt pihenésre vágynak, és azt kedvelik, ha naphosszat hallhatják a kabócazsongást, és a nyári görög vidék illataival és színeivel szeretnének betelni, na és persze eldugott, alig látogatott strandokat részesítenek előnyben, ezen az észak-égei szigeten szintén otthonra találhatnak. Ilyen helyek lehetnek a keleti végeken fekvő Charagi, Kerveli vagy Posidonio, vagy éppen az ellenkező oldalon, a dél-nyugati sarok eldugott, tulajdonképpen a szárazföldről csak terepjáróval megközelíthető öblei és partjai.

- hirdetés -

Ha pedig az adott sziget mellett (hajó)kirándulgatni is szeretnénk, Samosról ez sok felé megtehető, az észak-dodekán szigetektől kezdve a török partokig minden elérhető, akár egynapos kirándulások formájában is

Samos_09

Samos_06

A Görögországba utazók rendre a szépséges és kristálytiszta partok, az egyedi hangulatú, barátságos települések, a változatos, a zöld és a mediterrán kopárság jellegzetes keverékét nyújtó táj miatt választják ezt az országot. Azt gondolom, hogy Samosnál, ha egyenként, az egyes összetevőket külön-külön nézzük, akad, vagy akadhat különlegesebb hely az országban; azonban mindezek így, együtt, egyszerre, ilyen magas szinten, nincsenek másutt meg.

- hirdetés -

Samos_10

Samos_05

És még csak eljutni sem különösebben bonyolult ide: elérhető vízen is, levegőben is, Athénből és Thessalonikiből is (és mindez igaz egyébként a korábbi posztban tárgyalt Ikaria szigetére is…).

Még többet szeretnél olvasni Samos szigetéről? Olvasd el geod01 – a maszekutazós részletes beszámolóját Samos szigetéről.

Copyright ©  2015  geod01 Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

- hirdetés -