Porto, Vila Nova de Gaia – a portói bor otthona

Portót a hidak városaként is szokták emlegetni, igazán rászolgált erre az elnevezésre, hiszen hét híddal is büszkélkedhet. A leghíresebb a város jelképének is számító Dom Luis hid (Ponte de Dom Luis I),  mely Porto óvárosát, a Ribeira negyedet  köti össze a Vila Nova de Gaiaval. Az 1886-ban átadott híd Gustave Eiffel tanítványa, Teófilo Seyring tervei alapján készült.

- hirdetés -

Porto_Vila Nova de Gaiai_023

Elkészültekor a világ leghosszabb acélból készült, íves hídja volt. Felső szintjén metró jár, az alsó szintjét az autók használják a Douro-folyón való átkeléshez, de gyalogosan mindkét szinten átsétálhatunk. A hídon áthaladva mindkét partban gyönyörködhetünk, csodás kilátás nyílik mind Porto óvárosára mind pedig a Vila Nova de Gaiai kikötőjének régi borraktáraira.

Porto_Vila Nova de Gaiai_011

- hirdetés -

Azonban ha a legszebb panorámát szeretnénk jól elraktározni, akkor mindenképp sétáljunk fel a Vila Nova de Gaia dombján álló 17. századi Serra do Pilar kolostor  pálmafákkal gazdagított, ingyenesen látogatható kertjébe.

Porto_Vila Nova de Gaiai_006

Érdemes  naplementekor érkezni és megcsodálhatjuk a lenyűgöző kilátást  a Ribeira negyedre.

Porto_Vila Nova de Gaiai_008

A Dom Luis hid mellett még négy másik híd szeli át a folyót, amelyeket legjobban a Douro folyón hajókázva látni. Ponte de Dom Luis I mellett a másik híres a Gustave Eiffel tervei alapján készült és 1876-ban átadott Dona Maria Pia vasúti híd. A Ponte do Infante 280 méteres beton íve a leghosszabb a világon. A három íves Ponte de Sao Joao, és negyedik az Arrabidfa híd.

Porto_Vila Nova de Gaiai_013

A Dom Luis híd felső szintjét a 2011-ben átadott felvonó, a Téléphérique de Gaia köti össze a Vila Nova de Gaia folyóparti sétányával, így ha már elfáradtunk a sétálásban mindössze néhány perc alatt lejuthatunk a borairól híres negyedbe.

Porto_Vila Nova de Gaiai_001

- hirdetés -

A turisták körében az egyik legkedveltebb hely ez, a Ribeira negyeddel szemben fekvő Vila Nova de Gaia. Nem is csoda, hiszen csodálatos látvány, ami innen tárul az óvárosra. A folyóparton elhelyezkedő Vila Nova de Gaia a Dom Louis-híddal és a vízen ringatózó hagyományos boroshordót szállító hajókkal – barco rabelos – Porto ikonikus és elengedhetetlen része.

Porto_Vila Nova de Gaiai_024

A Douro partján ringatózó hajók vitorlái a nagy brit borforgalmazó társaságokat  a Taylor, Graham, Sandeman és portugál társaikat a Noval, Ferreira-t hirdetik. A folyópart számtalan kávézója és étterme mellett a város legnagyobb borraktárai és legjobb borospincéi is itt találhatók, amelyek nemcsak a virágzó borkereskedelem emlékét őrzik.

Többségükben kóstolóval egybekötött vezetésen járhatjuk be a tölgyfahordók tucatjait rejtő, ódon pincéket, miközben megismerkedhetünk ennek a világhírű bornak a történetével és készítésének módjával.

- hirdetés -

Porto_Vila Nova de Gaiai_029

Porto központjától néhány kilométerre fekszik az óceánpart. Porto 1-es villamosa az Infantétól majdnem kivisz egészen a partig, mindeközben egy igazi időutazáson vehetünk részt. A villamoson semmit sem változtattak a múlt-század óta, a klasszikus belsőhöz pedig jár a hangos dübörgés, úgyhogy nem érdemes beszélgetéssel próbálkozni. Kihagyhatatlan élmény!

Porto_Vila Nova de Gaiai_027

Az óceán partján áll a Castelo do Queijo (más néven Forte de São Francisco Xavier). A 17. században épített erődítmény eredetileg az Észak-Afrikából rendszeresen felbukkanó kalózoktól védte a Douro torkolatánál épült várost. Remek program a nap végére egy séta az óceánparttól a város központja felé a Douro partján, ahogy szép lassan kibontakozik előttünk egész Porto.

Porto_Vila Nova de Gaiai_030

- hirdetés -

 

Válogass és foglalj szállást Portoban! Ha pedig szeretnéd bejárni a város környékét bérelj autót és fedezd fel a látnivalókat!

Copyright © 2014 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.