Skofja Loka, Szlovénia legrégebbi városaSzlovéniát elsősorban természeti kincsei – a Vintgar-szurdok, a Kozjak-vízesés, a Bohinji-tó, a Bledi-tó és a Triglav Nemzeti Park hegyei -miatt érdemes felkeresni. Ha azonban már felfedeztük a legszebb tájakat érdemes útba ejteni az ország legrégebbi városát is Skofja Lokat. A Ljubljanától 20km-re fekvő kisváros bájos történelmi tereivel, kacskaringós utcácskáival, a város fölé magasodó várával, a kis folyókon átívelő hídjaival és a környező hegyekkel csodás látványt nyújt az idelátogatóknak.

Skofja Loka (11)

Történelme pedig egészen a X. század végéig nyúlik vissza. Ekkor említik először a várost, mely nevében őrzi Freising püspökének emlékét, aki egy apró település fölé magasodó hegyre építette püspöksége irányítására alkalmas várát. A város védelme érdekében a XIV. században falat vontak köré.

Skofja Loka (20)

- hirdetés -

Napjainkra az U alakú, középen négyszögletű udvarral rendelkező várépületet park veszi körül. A vár egyik sarkán négyszögletű, a másik sarkán kerek torony magasodik míg a harmadik sarkán áll a harangtorony. A várkastély uralja a város látképét, amely alatt középkori hangulatot árasztó óváros található. A város több járványt, ellenséges támadást és 1511-ben egy földrengést is elszenvedett.

Skofja Loka (7)

A város egyik kiemelkedő látványossága a Selška Sora folyón átívelő Kapucinus híd, mely 600 évével Közép-Európa legrégebbi kőhídja. A félkör alakú faragott kövekből készült hidat Leopold püspök építtette a XIV. század közepén és a sors iróniája, hogy mikor átlovagolt a korlát nélküli hídon, a megriadt lovával együtt leesett és a vízbe fulladt. A XIX. századi átépítés során vaskorlátot kapott, így ma már veszélytelen az átkelés.

Skofja Loka (25)

- hirdetés -

Miközben egyik nevezetességtől a másikig sétálunk, a magtártól a főtérig, onnan a Szent Jakab-templomig, a házakat sem szabad figyelmen kívül hagyni, amelyek legtöbbje műemlék épület. A Mestni trg a történelmi óváros hangulatos, hosszúkás főtere, melyet XVI. és XVII. századi polgári házak és paloták szegélyeznek, köztük a Homan-ház, a Rotovž és a Župnijski dvorec. A tér közepén a Szűz Mária szobor áll. A hangulatos kis téren kávéházi asztaloknál helyiek és idelátogatók szippantják magukba a hely atmoszféráját egy csésze kávé és egy finom sütemény társaságában.

- hirdetés -
277,130RajongókTetszik
6,920KövetőkKövetés
274KövetőkKövetés
30FeliratkozókFeliratkozás