Top 10 látnivaló Firenzében

Olaszország egyik legszebb régiója Toszkána fővárosa, Firenze. Az Arno folyó két partján, annak gyönyörű völgyében elterülő város nagyon régi múltra tekint vissza, a „reneszánsz bölcsője” a művészet és építészet fellegvára. Hosszú ideig a firenzei bankárcsalád, a Mediciek uralma alatt állt.

- hirdetés -

Szállást keresel Firenzében? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Palazzo Pitti 

Palazzo Pitti2Fotó: Paul Gravestock

Az Arno folyó partján a Ponte Vecchio közelében fekvő 15. századi Palazzo Pitti egészen 1919-ig a firenzei uralkodók rezidenciája volt, azóta az olasz állam átalakította és ma a palota Firenze legnagyobb múzeum-komplexe. A Pitti-képtárat Raffaello, Bartolomeo, Tiziano, Dürer, Sarto, és további olasz mesterek művei alkotják. A Pitti Képtár és a Modern Művészetek Múzeuma mellett számos érdekes kiállítás is megtekinthető, mint az ezüstmúzeum, kocsimúzeum, ruhamúzeum, porcelánmúzeum, és a királyi lakosztályok is a komplexum részét képezik.

Boboli Gardens

Boboli GardensFotó: Eugen Naiman

A Palazzo Pitti mögött elterülő csodálatos Boboli-kert az olasz reneszánsz kertek kiemelkedő példája. A park alapjait Toledói Eleonóra a 16. században rakta le. A 16-18. századi antik szobrok mellett számos lenyűgöző szökőkút is megtekinthető. A tavak, lépcsők, amfiteátrumok, lugasok, ciprusfasarok, mesterséges barlangok környezetében remekül lehet kikapcsolódni, és pihenni. Szépsége  Olaszország egyik leghíresebb kertjévé emelte.

- hirdetés -

Basilica di San Lorenzo

Basilica di San LorenzoFotó: Darren

A város fő piaci negyedében elhelyezkedő San Lorenzo-bazilika Firenze egyik legrégibb temploma. A 390-ben alapított templomot Szent Ambrozius 393-ban szentelte fel, mely közel 300 évig Firenze katedrálisaként szolgált.  A 15.században a Medici család megbízásából Filippo Brunelleschi tervei alapján átépítették, de a homlokzat belső részét már Michelangelónak köszönhetjük. Az épület reneszánsz belsője hatalmas és kápolnákkal szegélyezett. A Sagresta Vecchia (Régi Sekrestye) a dóm legrégebbi része, ahol a Medici család számos tagjának síremléke mellett Donatello két káprázatos bronz domborművét is megcsodálhatjuk. Ezzel szemben a Sagrestia Nuove (Új Sekrestye) már Michelangelo alkotása, San Lorenzo leghíresebb része a Capelle Medici (Medici-kápolna). A templom a 15. századtól a Medici család hivatalos temploma és temetkezési helye volt.

Santa Croce

Santa CroceFotó: Riccardo Cuppini

A Santa Croce a legnagyobb ferences rendi templom a világon, mely Firenze történelmi központjában, a Piazza di Santa Croce téren áll. A templom falai közt nyugodnak a város jeles szülöttei köztük Michelangelo, Macchiavelli, Galileo, Bardi.  A templom falait többek között Giotto, Peruzzi, Taddeo Gaddi freskói díszítik. A híres francia írót Stendhalt, a templom meglátogatása után különleges szédülő érzés döntötte le a lábáról. Azóta Stendhal-szindrómának nevezik a fojtogató érzést, amit évente átlagosan egy tucat látogatón diagnosztizálnak.

Galleria dell’Accademia

Galleria dell’Accademia                                                                                                            Fotó: David Rouhani 

A firenzei Galleria dell’Accademia (Szépművészeti Akadémia) a világ egyik leghíresebb múzeuma, melyet leginkább Michelangelo Dávid szobrának köszönhet. Michelangelo Dávid szobrát 1501-ben az Opera del Duomo, a dóm fenntartásáért felelős testület rendelte meg. Michelangelo egyetlen márványdarabból három év alatt faragta ki mesterművét.
A galériát Pietro Leopoldo, Lorraine főhercege alapította. Az eredetileg a szépművészeti akadémia diákjai számára készült, művészeti gyűjteménynek helyet adó épületet a 19. században átalakították. Ezt követően  kiállításoknak adott helyet, melyek napjainkig elsősorban Michelangelo műveire összpontosulnak. Michelangelo szobrai mellett 13-19. század közötti firenzei mesterek festményei, az orosz ikonok, és a késő gótikus festészet legnagyobb gyűjteményén túl az új részlegben olyan régi hangszerek is láthatóak, amelyek egykor a Medici és a Lorraine család birtokában voltak.

Piazzale Michelangelo

Piazzale MichelangeloFotó: Marc Lambrechts

Az Arno bal partján lévő dombon található a Piazzale Michelangelo Firenze egyik kilátóhelye, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a városra. A park tetején álló teret és kilátóteraszt a 19. század végén Giuseppe Poggi tervezte. Nem csak a tér, és a hozzá vezető sétautak, hanem Firenze sugárútjainak létrehozása is a nevéhez fűződik. A tér közepén Michelangelo Dávid-szobrának bronzból készült másolatát helyezték el, lábainál a Medici-sírok napszakokat ábrázoló szobrainak másolatával.

Uffizi Képtár

Uffizi képtárFotó: Chris Wee

Napjainkban a világ egyik a legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeuma  a Piazza della Signorian fekvő Uffizi Képtár. Az 1560-ban épült palota a városi bírák irodája volt. Miután az uralkodó dinasztia, a Medici család lemondott Firenzéről a palota átalakult művészeti galériává, melyben a reneszánsz művészet  lenyűgöző kincseit láthatjuk. Az 1765-ben megnyitott múzeum több ezer művészeti alkotást rejt, olyan mesterektől, mint Michelangelo, Botticelli, Leonardo da Vinci vagy épp Tiziano.

Santa Maria del Fiore

Santa Maria del FioreFotó: Justine Raimbault

A firenzei Santa Maria del Fiore székesegyház a Duomo,  Olaszország egyik legnagyobb temploma. Ma a firenzei dóm Európa negyedik legnagyobb katedrálisa, de a modern korig Európa legnagyobb temploma címet viselte. A 8300 négyzetméter alapterületű és a kupolájával együtt 107 méter magas dóm a város legmagasabb épülete és jelképe. Hatalmas mérete jól tükrözi Firenze mindig és mindenben elsőségre törekvését.  A város tanácsa a többi várossal való rivalizálásként 1296-ban megbízta Arnolfo di Cambiót, hogy új dómot építsen a város számára, mely elhomályosítja a rivális Siena és Pisa dómjait. 1368-ban elkészült, de ekkor még hiányzott róla a ma jellegzetességévé vált kupola. 1420-1434 között végül Filippo Brunelleschi még soha nem látott módon megalkotta kora legnagyobb kupoláját. Akik nem restek 463 lépcsőfokot meghódítva elérni Firenze legmagasabb pontját, felejthetetlen élményben lesz részük. A fenséges katedrális közel 600 évnyi lenyűgöző építészeti és művészeti alkotásnak nyújt otthont, mint Giorgio Vasari freskói, ólomüvegek, mozaikok és bronz szobrok.
Látnivalók szempontjából a Dóm komplexum része a Battisterot és a Campanilet. A Duomo főbejárata előtt fekvő nyolcszögletű keresztelőkápolnaként használt Battistero a város egyik legrégebbi épülete, melynek alapjait még a 4. században rakták le. A dóm mellett áll a 85 méter magas Campanile, Olaszország egyik legszebb harangtornya. A Duomo kupolájánál mindössze 6 méterrel alacsonyabb toronyból szintén pazar a kilátás.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio (2)Fotó: Riccardo Cuppini

Firenze egyik legjelentősebb épülete a Piazza della Signoria-on fekvő Palazzo Vecchio, a toszkánai nagyhercegek székhelye és Firenze politikai központja volt. A palota a 12. században épült, ahol több száz éven át a Medici hercegek kormányoztak és éltek. A Pitti-palota felépítése után Francesco de’ Medici uralkodása idején a család átköltözött az új palotába, ettől kezdve a Palazzo dei Priori épületében a kormányzati hivatalok működtek, s ettől kezdve emlegetik Palazzo Veccio (Régi Palota) néven. Napjainkban ebben az épületben működik a firenzei városháza. A Vasari-folyosó (Corridoio vasariano) 1565-ben készült el, a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizin és a Ponte Vecchión keresztül a Pitti-palotával.

- hirdetés -

Ponte Vecchio

Ponte VecchioFotó: blmiers2

Az 1345-ben épült, Arno fölött átívelő Ponte Vecchio, Firenze legrégebbi és a világ egyik leghíresebb hídja. Az Régi-híd története jóval a középkor előttre nyúlik vissza. Már az etruszkok idején is létezett átkelő, majd pedig ezen keresztül vezetett Róma egyik legfontosabb kereskedőútja, a Via Cassia. Firenze hídjai közül ez volt az egyetlen, mely érintetlenül túlélte a II. Világháborút. A híd műhelyeiben kezdetben hentesek, cserzővargák és patkolókovácsok dolgoztak, majd szép lassan aranyművesek vették birtokukba. A híd oldalaihoz épített ún. „fecskefészkekben” a mai napig ötvösök és aranyművesek alkotnak. A hídon áll a 16. század legnevesebb firenzei ötvösművészének, Benvenuto Cellininek a szobra. A híd tetején vezet át a Vasari-folyosó (Corridoio Vasariano). Ezt a magánsétányt, I. Cosimo építtette Giorgio Vasarival azzal a céllal, hogy ne kelljen az utca népével elvegyülnie. A folyosó összeköti a Palazzo Pittit az Uffizin keresztül a Palazzo Vecchioval.