Főoldal / Média / Képeslap

Képeslap

Egy malomban őrlünk

Egy malomban őrlünk. Te és én. Itt vagyunk benne, jó régóta, de csak most vesszük észre Egymást. Észrevesszük, szemünk felragyog, és csillogni kezd. Már hogyne kezdene csillogni, hisz felismertük a másikat. Oly rég éreztük egymás hangja ezernyi színének melegét, oly rég élveztük már a gondolatainak szivárványszagú, márványfinomságúra csiszolt álomvilágát, oly rég simítottunk nevetve végig másikunk lelkén tekintetünk végtelen tüzével… csak …

Tovább olvasom »

Zerge a felhők felett

Rado Gadoczi gyönyörű fotója a Magas-Tátra egyik hegyormán készült. A képen látható zerge a Magas-Tátrában, a lengyel-szlovák határon élő Tátrai zerge alfajba egyik példánya, melyet a Természetvédelmi Világszövetség a kihalással közvetlenül veszélyeztetett kategóriába sorolt, mivel mindössze 250 vadon élő egyede ismert. (Fotó: Rado Gadoczi)

Tovább olvasom »

Cerro Torre, Patagónia

Cerro Torre Patagóniában Chile és Argentína határán fekszik.  Bár a Cerro Torre „csak” 3102 m magas  megmászása, a szélsőséges időjárási körülmények miatt szinte lehetetlen. Kalandozz te is a gleccserek és a hegyek világában… (Fotó: Patrick Brooks Brandenburg)

Tovább olvasom »

Tirol, Ausztria

Tirol két országon, Ausztrián és Olaszországon átívelő régió. Tirolt 1919-ben osztották ketté. A tartomány híres gyönyörű tájairól, a remek sportolási lehetőségekről (pl. síelés, rafting) és kulturális életéről.  (Fotó: Berthold Steinhilber)

Tovább olvasom »

Blue Pond, Hokkaido

A Japánban Hokkaido-szigetén található  “Blue Pond” kedvelt kirándulóhely, tavasszal, nyáron és ősszel is. Télen azonban amikor a tó befagy a környéke teljesen elnéptelenedik ez pedig tökéletes időpont (volt) a fotós számára, hogy ezt a fantasztikus felvételt elkészítse, mellyel a National Geographic 2011. évi  fotóversenyén Természet kategóriában díjat is nyert. (Fotó: Ken Shiraishi)

Tovább olvasom »

Waw an Namus, Líbia

Még műhold képeken is jól látható a Dél- Líbiában fekvő Waw an Namus vulkáni kráter. Ez a hatalmas, látszólag nyugvó vulkán földrajzilag a Szahara szívében fekszik. Kalderája egy igazi oázis 3 kis sós tóval, melyek különböző színekben pompáznak.  Az oázist 10-20 km sugarú körben sötét vulkáni eredetű dűnék veszik körbe.          (Fotó: George Steinmetz)

Tovább olvasom »

Út az Aiguille du Midi csúcsára

Chamonix, az Alpok főbejárata a legmagasabb csúcsok tövében fekszik. Felette magasodik a híres Aiguille du Midi (3824 m). A hegycsúcs tetején, Európa legmagasabban fekvő kilátópontjából fantasztikus kilátás nyílik az Alpokra, emellett ez a Mont Blanc-ra induló túrák egyik kiindulópontja is. (Fotó: Jakub Polomski)

Tovább olvasom »

Óriások útja, Észak-Írország

Az észak-írországi Óriások útja (Giant’s causeway) vulkanikus tevékenység folyamán létrejött 40 000, többnyire hatszög alakú bazaltoszlopból áll. Kb. 60 millió évvel ezelőtt a kiömlő lávafolyam fokozatosan hűlt le és hozta létre a méhsejtszerűen elhelyezkedő bazalt- oszlopokat. A legenda szerint az ír óriás FInn McCool építette magának  az utat tengerparti, antrimi otthonától, esküdt ellensége a skót Finn Gall, Hebridákon fekvő erődjéig. …

Tovább olvasom »

Moai, Húsvét-sziget

A Csendes-óceán partján álló Ahu Tongariki 15 restaurált moai szobra a Húsvét-sziget egyik leglátványosabb szoborcsoportja. A szigeten álló közel 1000 szobrot a Rano Ravaku vulkán szikláiból faragták ki. (Fotó: Randy Olson)

Tovább olvasom »

Boldog Vazul-székesegyház, Moszkva

Színes hagymakupoláival a moszkvai Boldog Vazul-székesegyház (Istenanya oltalma templom) úgy néz ki, mintha egy mese helyszíne lenne. Az építését Rettegett Iván rendelte el a tatárok felett aratott győzelem megünneplésére 1555-ben. Az uralkodó kívánsága az volt, hogy a hadjárat minden győztes csatájának emlékére egy-egy templomot építsenek, összesen tehát kilencet,  azonban az építész  Posztnyik Jakovlev megoldásával egyetlen épületegyüttesben sikerült ezt megoldania: kilenc egymáshoz …

Tovább olvasom »