Megyer-hegyi tengerszem

A Zempléni-hegységben, Sárospatak közelében a Megyer-hegyen található egy eldugott kis tengerszem. Valamikor régen itt bányászták ki a gabonaőrlők és az érczúzók hatalmas malomköveit. Az ezerkilencszázas évek elején a bánya bezárt és nagy mennyiségű csapadékvíz gyűlt össze a bánya belsejében, amiből az évek során egy kis tó keletkezett. Sárospataktól a piros jelzésen, hangulatos erdei turistaösvényen juthatunk fel a tóhoz a hegy tetejére. Minden évszakban látogatható mindig más-más, de gyönyörű arcát mutatja a tó és környéke. A tó mellett a magas sziklafalak tetején bejárható ösvényen azért nem árt óvatosan közlekedni. A tavat és környékét 1997-ben természetvédelmi területté lett nyilvánították.

Amikor megérkezik az ember a tóhoz mintha valami “elveszett világba” pottyanna annyira szürrealisztikus a tó a meredek sziklafalakkal, eldugott kis öbleivel. De csodás ősszel a tavat körülölelő erdő színeivel, télen a befagyott havas tóval és a zord sziklákkal. Mindenképp érdemes egy kirándulást tenni a környéken.

- hirdetés -

megyer_hegyi_tengerszem_01

megyer_hegyi_tengerszem_02

megyer_hegyi_tengerszem_04

- hirdetés -

megyer_hegyi_tengerszem_05

megyer_hegyi_tengerszem_06

megyer_hegyi_tengerszem_08

megyer_hegyi_tengerszem_09

megyer_hegyi_tengerszem_10

megyer_hegyi_tengerszem_11

megyer_hegyi_tengerszem_12

megyer_hegyi_tengerszem_13
Copyright © 2016 Béres Attila – Attis fotó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -