Málta fővárosa, Valletta

Málta, az apró szigetország északkeleti partján fekszik Valletta a hangulatos főváros, amelynek lakossága mindössze 6315 fő. Aki Máltára utazik mindenképp látogassa meg Vallettát, mert tényleg kihagyhatatlan látnivalója ennek a kicsiny kis szigetnek.  A szűk utcácskák, szebbnél szebb mediterrán épületek és az egymás hegyén-hátán fekvő lakóházak között betekintést nyerhetünk egy igazi mediterrán város mindennapjaiba. Ez a kis gyöngyszem  mindössze 0,84 km². A szűk utcák és a rengeteg sétálóutca miatt csak külön engedéllyel lehet behajtani a fővárosba, így a közlekedés autóval igen csak nehézkes. A város tengerbe nyúló kis félszigeten fekszik, amelyet két öböl határol, a Marsamxett és a Nagy Kikötő, ahova az óceánjáró hajók érkeznek.  Rengeteg látnivalóval büszkélkedhet a város, a szebbnél szebb épületek és a mediterrán hangulat magával ragadja az ide látogatót. Hét templom található a városban ezek közül a leghíresebb a Szent János-társkatedrális, de érdemes felkeresni a miniszterelnök palotáját és a Barakka kerteket is. A Barakka kertek (Upper Barakka és a Lower Barakka Gardens) biztosan ismerősek a már ott járt utazóknak, hiszen az Upper Barakka kertben minden nap délben és dél után 4 órakor ágyúlövést hallhatnak meg az oda érkezők. Ennek története egészen 1560-ig nyúlik vissza, amikor a törökök ostromolták Máltát és ennek emlékére minden nap megemlékeznek erről az eseményről, valami olyasmi mint nálunk a déli harangszó a  Nándorfehérvári diadal emlékére.

- hirdetés -

Aki nem szeret sétálni a melegben annak érdemes kibérelni egy lovas kocsit, amely körbe visz egész Valletta területén. Alkudozni lehet, sőt kell is!
Egész Máltát a mediterrán konyha jellemzi, minden étteremben megtalálhatók a tészták, pizzák és a tenger gyümölcsei. Kávézókból sincsen hiány, szinte minden sarkon vár bennünket egy kis hangulatos hely, ahol megpihenhetünk városnézés közben.

Mindig is szerettem volna egy mediterrán országban élni és amikor először sétáltam be Vallettába fényképezőgéppel a kezemben a látvány teljesen magával ragadott, mint akinek földbe gyökerezett a lába. Emlékszem, el is felejtettem egy pár percig, hogy fényképezőgép van a kezemben, jobban érdekelt a látvány mintsem, hogy egy kis lyukon át figyeljem, amikor előttem van teljes életnagyságban. Kedves olvasó, a már ide látogatott és még aki nem látta Vallettát, annak nagyon ajánlom, hiszen majdnem minden busz Vallettába vezet !

Valletta_Malta_01

- hirdetés -

Valletta_Malta_06

Valletta_Malta_11

Valletta_Malta_12

Valletta_Malta_13

Valletta_Malta_16

Valletta_Malta_17

Valletta_Malta_18

Valletta_Malta_19

- hirdetés -

Valletta_Malta_20

Valletta_Malta_21

Valletta_Malta_22

Valletta_Malta_23

- hirdetés -

Valletta_Malta_24

Valletta_Malta_25

Valletta_Malta_27

Valletta_Malta_02

Valletta_Malta_03

- hirdetés -

Valletta_Malta_04

Valletta_Malta_05

Valletta_Malta_07

Valletta_Malta_08

- hirdetés -

Valletta_Malta_09

Valletta_Malta_10

Copyright © 2015 Tímár Csaba. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.