Mont-Saint-Michel gyaloghídja

Franciaország egyik leglátogatottabb turistalátványossága az UNESCO világörökség részét képező, Normandiában fekvő Mont-Saint-Michel ezentúl gyaloghídon keresztül érhető el. A Couesnon folyó torkolatának árapály zónájában fekvő kis szigetet dagály idején eddig egy gáton keresztül lehetett megközelíteni. Az új 760 méter hosszú híd tervezésénél fő szempont volt, hogy minél inkább beleilleszkedjen a tájba, mintegy szerves részét képezve a környezetnek.

- hirdetés -

Mont_Saint_Michel_hid5

A hídon járva olyan az ember érzése, mintha a vízen járna – mondja Dietmar Feichtinger, a híd osztrák építésze. A gyalogosforgalom számára készített hidat mindössze a buszok,  és néhány speciális engedéllyel rendelkező transzferjármű veheti igénybe.

Mont_Saint_Michel_hid1

- hirdetés -

Az elmúlt évtizedekben Mont- Saint-Michel és környezete súlyosan sérült.  A gát miatt megkezdődött az iszaposodás, gátolva a tenger áramlását, az óriási autóforgalom miatt pedig hatalmas parkolókat építettek, mindeközben ez a gyönyörű hely csak hanyatlott.  2005-ben egy 10 éves projekt keretében igyekeztek/nek visszaállatni a sziget természeti (sz)épségét, a helyreállító projekt legfontosabb része a híd felépülése volt. Az 1979-ben a világörökségi listára felkerülő szigetet és a rajta álló középkori bencés apátságot évente mintegy 2,5 millió turista keresi fel.

Mont_Saint_Michel_hid3Fotók:  Mathias Neveling
- hirdetés -
- hirdetés -
276,874RajongókTetszik
7,001KövetőkKövetés
282KövetőkKövetés
33FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -